Geniet van lichte herfstgerechten
In de herfst en winter kiezen we vaak voor zwaardere gerechten: denk aan vlees, wild, aardappelen en sauzen. Voor mensen met het prikkelbaredarmsyndroom of voor wie een gevarieerd dieet verkiest, is dit niet altijd de beste keuze. Daarom lijst ik vandaag enkele tips voor heerlijke lichte gerechten op, met een knipoog naar het herfstseizoen.
Heerlijke vis en groenten
Gezonde vetten dragen bij tot gezonde darmen. Maak een gerechtje met vette vis (makreel, paling of zalm) en groentjes. Combineer het gerecht met vezelrijk brood en je darmen zullen je dankbaar zijn. Een heerlijk recept? Ga voor zalm of gerookte paling met een mousse of rode biet: het is een match made in heaven! Maak er een toast bij met wat mierikswortel en werk af met veldsla.
Minder koolhydraten, meer gezonde eiwitten
Snelle koolhydraten die je bijvoorbeeld in klaargemaakte koekjes en taart vindt, komen snel in je bloedbaan terecht en zorgen daarom voor een korte, maar hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Je kiest beter voor langzame koolhydraten, maar ook gezonde eiwitten en vetten. Probeer daarom om wat minder witte rijst, pasta en aardappelen te eten, maar kies voor een lekker alternatief van eiwitten. Zo hoef je zeker niet alle koolhydraten te schrappen: haal je braadpan boven en geniet van een lekkere kipfilet, geroosterde broccoli en quinoa. Werk je kipje af met een sojasausje en sesamzaadjes.
Crumble met appelen
Terwijl je in de zomer kunt genieten van crumble met rabarber en perziken, is de herfst het seizoen bij uitstek voor appelcrumble. Voor crumble hoef je geen chefkok te zijn. En je kunt dit gerechtje zo gezond of zoet maken als je zelf wilt. Maak je appelcrumble met havermout, boter, suiker en honing. Bij lekker zoete appels heb je maar twee eetlepels suiker en 50 gram boter nodig. Grill je appels op voorhand in een grillpan en leg ze daarna in een ovenschotel met de crumble er bovenop. Wist je dat je bij pannen met een antiaanbaklaag veel minder vetstof kunt gebruiken? Nog gezonder en puurder dus. Kies natuurlijk wel voor een pfas-vrije antiaanbaklaag. Voor jouw gezondheid én die van de planeet.
En wat met probiotica?
Probiotica vind je vooral in gefermenteerde voedingsmiddelen, en die hoef je niet enkel tijdens het ontbijt te eten. Zo kan een lichte soep met kimchi en tofu erg smaken, ook in de gure herfstmaanden. Of voeg wat yoghurt toe aan je curry met zoete aardappel en kikkererwten.
Meer weten over de link tussen gezond eten en een gezonde darmflora? Ontdek mijn 10 tips voor gezonde darmen.
“Lynn nam uitgebreid de tijd om naar mij te luisteren en maakte een grondige analyse van alle blokkades in mijn lichaam. Die werkte ze in de volgende sessies stap voor stap weg.”
Katty, Heist-aan-zee"Lynn is een heel toffe osteopaat die van aanpakken weet. Ze is supervriendelijk, luistert echt naar je en is heel betrokken. Iedereen die op zoek is naar een osteopaat met veel vakkennis en een hart voor haar patiënten, moet zeker bij haar langsgaan.”
Kevin, Grembergen Net wat ik nodig had"Via een vriendin hoorde ik over de aanpak van Lynn. Die werkte blijkbaar heel goed, want die vriendin was heel tevreden. Ik maakte een afspraak en voelde mij vanaf het eerste moment begrepen. Dit waren de dieetbegeleiding en het voedingsadvies dat ik nodig had!”
Jan, Lokeren