> blog

Fibromyalgie en de link met je darmflora

Om de sterke link tussen de darmen en het lichamelijke en mentale aspect te duiden, heb ik een blogreeks gemaakt over de courantste aandoeningen die gelinkt kunnen worden aan de darmen. Na dysbioseleaky gut en prikkelbaredarmsyndroom is het vandaag de beurt aan fibromyalgie.


Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie of wekedelenreuma is een reumatische aandoening die zich manifesteert in het bewegingsapparaat van het lichaam. De naam bestaat uit drie delen: fibro (bindweefsel), myo (spieren) en algia (pijn). Als je lijdt aan fibromyalgie, heb je dus pijn aan je bindweefsel en spieren. Terwijl gewone reuma pijn doet omdat je gewrichten ontstoken zijn, gaat fibromyalgie niet gepaard met ontstekingen. Deze aandoening komt voor bij 2 procent van de bevolking en vooral bij jonge vrouwen.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Bij fibromyalgie kan de pijn in je bindweefsel en spieren allesoverheersend zijn. Vooral in je nek, schouders, bekken en lage rug. Maar ook je ledematen doen pijn. Bovendien kun je drukgevoelige pijnpunten hebben op je lichaam als je een tijdje niet meer beweegt, het koud hebt of onder stress staat. Daarnaast kunnen hoofdpijn, concentratieproblemen, slecht slapen, stijve en gevoelige spieren, pezen en gewrichten, en vermoeidheid wijzen op fibromyalgie.

Wat zijn de oorzaken van fibromyalgie?

De precieze oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend. Recent Amerikaans onderzoek legt het verband tussen een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten en fibromyalgie. Maar ook virale of bacteriële infecties, aanhoudende stress, verkeerde voeding, laaggradige ontstekingen en een onevenwichtige darmflora worden vaak als oorzaak gezien. Een teveel aan slechte bacteriën in de darmen maakt je futloos. Bovendien veroorzaken de toxines in je lichaam verzuring, wat leidt tot verkramping en pijn.


Wat kun je doen als je fibromyalgie hebt?

Omdat de oorzaak van fibromyalgie nog niet precies bekend is, bestaat er ook geen remedie voor. De behandeling focust op pijnverzachting. Osteopathische behandelingen kunnen je pijn verlichten en de drainagecapaciteit van je lever verhogen, waardoor toxines minder schade kunnen aanrichten.

Het is ook belangrijk dat je voldoende beweegt. De pijn kan een drempel zijn die je ervan weerhoudt om actief te blijven. Daardoor zal je conditie achteruitgaan en bestaat de kans dat je klachten erger worden. Fietsen, zwemmen, wandelen of joggen zijn ideale activiteiten. En doe ook lenigheidsoefeningen om je spieren en gewrichten soepel te houden.

Ontdek mijn aanpak


Gezond eten voor een optimaal resultaat

Als fibromyalgiepatiënt moet je je voedingspatroon veranderen en gluten, zuivelproducten, alcohol, cafeïne en suiker vermijden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3, zoals zalm, makreel en koolzaadolie, zijn naast rauwe groenten en voedingssupplementen met magnesium, co-enzym Q10, vitamine C en glucosamine aan te raden. Die stoffen vind je trouwens ook in spinazie, pompoen, amandelen, avocado en vijgen.

Meer over voedingsadvies

Lees hier het verhaal van Leen uit Lievegem die na haar diagnose fibromyalgie jarenlang op zoek ging naar een behandeling voor ze bij mij terechtkwam. 

Lees hier het verhaal van Sylvie uit Lokeren die regelmatig naar mijn praktijk komt voor osteopathische behandelingen om haar klachten door fibromyalgie te verminderen.


Wil je je klachten van fibromyalgie verminderen door je levensstijl op verschillende niveaus aan te passen? Ontdek dan zeker mijn online Let's REMEET-traject of maak een afspraak voor individule begeleiding.

Check het traject  Maak een afspraak



Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK