> blog

De principes van gezond slapen 

Gezond slapen is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Gemiddeld slapen we één derde van ons leven. Daarom is het belangrijk om de principes van gezond slapen te kennen, te begrijpen en toe te passen. Zo streef je naar een optimale levensstijl en energieke dagen.


Principe 1 van gezond slapen: de natuurlijke ondersteuning van je wervelkolom

De belangrijkste voorwaarde om gezond te slapen is een goede positie van je wervelkolom. Als je slaapt moet je wervelkolom zo veel mogelijk in zijn natuurlijke positie ondersteund worden. Zo kan je lichaam optimaal herstellen en kun je de dag vol energie aanvatten. Krijgt je ruggengraat onvoldoende ondersteuning in zijn natuurlijke positie? Dan creëer je spierspanning. Daardoor is spierrelaxatie niet mogelijk. Met als gevolg: stijve en stramme spieren bij het opstaan.

Principe 2 van gezond slapen: beweging tijdens je slaap

Bewegen is altijd goed, zelfs tijdens je slaap. Het stimuleert de bloedcirculatie, zodat je spieren herstellen. Het zorgt ook voor soepele gewrichten en laat je huid ademen. Je matras moet vlotte bewegingen dus toelaten.


Principe 3 van gezond slapen: een goede drukverdeling

De druk op je huid- en spierweefsel moet laag zijn. Is er te veel druk? Dan wordt je bloedcirculatie beperkt en slaap je ongemakkelijk. Ook de druk op je gewrichten hoort laag te zijn. Je schouders zijn erg gevoelig voor druk wanneer je op je zij slaapt. Let op: de druk mag zeker ook niet té laag zijn. Want als je te weinig druk krijgt, zak je diep in en verlies je de mogelijkheid om veel te bewegen in je slaap. Dit gebeurt vaak bij een visco-elastische traagschuim matras of een waterbed.

Principe 4 van gezond slapen: een gezond slaapklimaat

Een aangenaam en fris klimaat draagt bij tot goed en gezond slapen. De kwaliteit van je slaapklimaat is onder meer afhankelijk van het vochtopnemend en ventilerend vermogen van je matras en bedlinnen. Natuurlijke materialen zoals zijde, wol en katoen nemen goed vocht op en hebben een goede warmte-isolatie. Synthetische materialen zoals polyester vermijd je het best.


Quiesco creëert en selecteert de beste ergonomische oplossingen op basis van deze vier principes van gezond slapen. Ontdek de Quiesco-matras.


Wil je voldoende en gezond slapen om zo je energieniveau op te krikken en je gezondheid te verbeteren?

Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Rhythm! In 20 dagen help ik jou om je bioritme te verbeteren en zo je levensstijl te optimaliseren.

Ontdek het online Rhythm-traject

Lees ook deze blogs over gezond slapen:


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK