> blog

Hoe kom je snel van je spierpijn af

 

Je bent goed bezig geweest door flink te sporten, en dat is te merken ook. De spierpijn zorgt ervoor dat je de volgende dag nog nauwelijks de trap opkomt. Het toont aan dat je hard hebt gewerkt. Maar het liefst kom je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hier zijn enkele tips voor een snel herstel.

 


Tip 1. Begin niet te snel weer met sporten

Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Uiteindelijk worden ze hier sterker van, maar eerst is dit wat spierpijn veroorzaakt. Gelukkig herstellen je spieren vanzelf, meestal duurt dit zo'n 48 uur. Begin je te snel weer met sporten? Dan beschadig je je spieren alleen maar verder. Wacht daarom altijd lang genoeg voordat je dezelfde spiergroep opnieuw traint.

 


Tip 2. Drink voldoende water

Bij het sporten ben je door te zweten waarschijnlijk flink wat vocht verloren. Voor een goed herstel van je spieren is het van belang dat je je vochtpeil weer in orde brengt. Je lichaam heeft namelijk water nodig om de afvalstoffen makkelijker af te voeren. Hoe sneller deze uit je lichaam zijn, hoe eerder je van je spierpijn af bent.


Tip 3. Neem een ontspannende douche

Een warme douche helpt niet alleen om mentaal tot rust te komen, maar zorgt er ook voor dat je spieren ontspannen. Echter is er ook iets voor te zeggen om koud te douchen. Denk maar eens aan sporters die een ijsbad nemen. De theorie hierachter is dat het de doorbloeding van je bloedvaten stimuleert en daardoor de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Experimenteer het eens uit de volgende keer dat je de douchecabine binnen stapt.

 


Tip 4. Een goede nachtrust

Dat je moe bent na het sporten is niet voor niets. Je lichaam geeft dat signaal omdat het tijd nodig heeft om te herstellen. Luister daar dan ook naar. Tijdens je slaap geef je je lichaam de kans om te werken aan herstel. Een goede stelregel is dat je minstens 8 uur slaap per nacht nodig hebt, na het sporten kan dit echter hoger liggen.


Tip 5. Verlichting door massage

Een massage kan wonderen doen voor het verlichten van spierpijn. Door zachtjes de spieren te kneden en te masseren, wordt de doorbloeding gestimuleerd en kunnen opgehoopte afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Overweeg een bezoek aan een professionele masseur of gebruik een foamroller voor zelfmassage thuis.


Tip 6. Zorg voor goede voeding

 

Voor een goed herstel heeft je lichaam de juiste voeding nodig. Belangrijke voedingsstoffen in dit proces zijn koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten vullen je energieniveau aan, terwijl eiwitten je spierweefsel repareren. Havermout is ideaal, omdat het beide ingrediënten bevat. Dus maak wat havermoutpannenkoeken of pak een bak met havermout met wat fruit voor extra vitaminen.


Omarm de spierpijn

 

Vergeet ook niet te genieten van de spierpijn, het is tenslotte een teken dat je hard hebt gewerkt en vooruitgang boekt! Dus neem ook die welverdiende rust wanneer het kan. Voor je het weet, ben je weer klaar voor nieuwe uitdagingen en prestaties!


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK