> blog

Hoe creëer je een gezond en bewust eetpatroon als vleesfanaat? 

Meer en meer mensen schrappen vlees uit hun dieet of proberen bewust enkele dagen in de week vegetarisch te eten. Maar wat met de echte vleeseters die graag genieten van een heerlijk stuk vlees? Zijn er ook manieren voor hen om bewuster én gezonder om te gaan met hun vleesconsumptie? Kunnen zij bewust vlees eten en toch gezond leven? Als voedingsdeskundige geef ik graag enkele inzichten en tips.


Wees selectief

Er bestaan drie soorten vlees: wit, rood en bewerkt vlees. Wit vlees is vlees afkomstig van kippen en ander gevogelte. Rood vlees is het vlees van runderen, varkens, schapen, geiten ... Ook versneden en gemalen vlees (rundstartaar, stoofvlees …) hoort thuis in deze categorie. De beste optie bij rood vlees is vers, onbewerkt vlees. Denk bijvoorbeeld aan picanha. Bewerkt vlees is vaak gerookt, gezouten of gedroogd of er zijn additieven aan toegevoegd om de smaak of houdbaarheid ervan te beïnvloeden.

Welk vlees koop je het best?

Weet je niet goed welk vlees je moet kopen? Laat je voorkeur dan uitgaan naar wit en/of onbewerkt vlees. Welke vleessoort je ook koopt, ga altijd bewust voor vers vlees. Denk hier dus aan de volgende keer dat je naar de beenhouwer gaat. Als je bewust vlees wil eten, kies dan voor kwaliteitsvol vlees waarvan je weet dat de dieren in goede omstandigheden worden gekweekt.


Minder, maar beter

Kwaliteitsvol vlees eten is één stap, maar om echt bewust met vlees om te gaan, zal je ook je vleesconsumptie moeten verminderen. Een van de redenen hiervoor is dat vleesproductie veel broeikasgasuitstoot veroorzaakt. Er is ook heel wat land, water en voer nodig voor veeteelt. Minder vlees eten, komt het milieu dus ten goede. Eet je 100 gram minder vlees per week, dan verlaag je de broeikasgasuitstoot die je voedingspatroon met zich mee brengt al met 5 tot 10 procent. 

Moeten we stoppen met vlees eten?

Dit wil niet zeggen dat je vlees helemaal moet schrappen uit je leven. Want vlees is een erg rijke bron van eiwitten, vitamines (B1, B2, B6, B12 en A) en mineralen - ijzer bijvoorbeeld - die bijdragen aan een gezond voedingspatroon. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees en 30 gram bewerkt vlees.

Eet ook niet meer dan één keer oer dag vlees, dus ofwel als beleg, ofwel bij de warme maaltijd. Wissel dagen waarop je geniet van een heerlijke én kwaliteitsvolle rib eye af met enkele vegetarische dagen per week. Als alternatief kun je dan gaan voor vleesvervangende producten zoals peulvruchten, noten, ei of vis. 

 


Ga voor een gezond evenwicht

Er zijn zeker manieren om kwaliteitsvol vlees op een gezonde én bewuste manier te integreren in je dieet. Echte vleeseters hoeven vlees dus zeker niet volledig te schrappen, maar zoeken het best een gezond evenwicht tussen minder maar bewust vlees eten. 


Wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven? Top!

Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste!

In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.

Ontdek het online Taste-traject



Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK