> blog

Je immuniteit verhogen met suppletie, nuttig of niet?

Zodra de wintermaanden van start gaan, vliegen de vitaminesupplementen over de toonbank. Omdat we veronderstellen dat ze onze immuniteit verhogen. Klopt dat? En zo ja, welke supplementen neem je dan? 


Je immuniteit verhogen = investeren in de basis 

Enkel met supplementen zal je weerstand of immuunsysteem geen boost krijgen. Het woord zegt het eigenlijk zelf: een supplement is iets dat erbovenop komt. Het is vooral belangrijk om er eerst voor te zorgen dat de basis goed zit en dat van kleins af aan. Ook je kinderen hebben nood aan een goede weerstand. Enkele basisprincipes om je immuniteit te verhogen:

  • Neem eerst en vooral voldoende vocht op. Als mens bestaan we voor 60 procent uit water. Elke lichaams- en immuuncel is in feite een minidruppeltje water met een membraan errond. Dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinken is dan ook een must. Controleer regelmatig de kleur van je urine. Hoe donkerder, hoe minder goed gehydrateerd je bent.
  • Zet daarnaast zo veel mogelijk plantaardige voeding op je menu. Zo krijg je genoeg macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) binnen, maar ook de juiste én voldoende micronutriënten (zoals magnesium, calcium, koper en zink) en fytonutriënten. Dat zijn bioactieve stoffen die heel vaak ontstekingsremmend of antioxiderend werken (zoals gember, curcumine en kurkuma). 

Mijn tip? Eet volgens de kleuren van de regenboog. Want elke kleur in een groente of een stuk fruit vertegenwoordigt een bepaald micronutriënt.

Je lichaam heeft ook bouwstoffen nodig om te herstellen. Die vind je in eiwitten. Ze ondersteunen alle processen in je lichaam, ook je immuunsysteem, en wapenen je dus tegen infecties en kankers. Tumoren en virussen krijgen immers vrij spel zodra je immuunsysteem niet sterk genoeg is. We vechten elke dag tegen microben of beginnende tumoren, dus dit is heel belangrijk.

Een evenwichtige levensstijl 

Voeding is een belangrijk aspect om je immuniteit te verhogen, maar zonder goed slapen, regelmatig bewegen en een portie stressmanagement kom je er niet. Je volledige levensstijl draagt bij aan je gezondheid. Het is dus belangrijk om te zoeken naar een goede harmonie en synergie tussen al deze pijlers. Alleen zo kun je je energieniveau én je immuniteit verhogen op de meest optimale manier.


5 supplementen om je immuniteit te verhogen

Hou je je aan de basisprincipes van gezonde voeding en een evenwichtige levensstijl? Super! Dan kun je je immuniteit nog extra verhogen met deze supplementen:

Vitamine D

We zien in onze streken heel vaak een tekort aan vitamine D. Enerzijds omdat er weinig zonlicht is in ons land, anderzijds omdat we dat beperkte zonlicht te weinig opzoeken. Je kunt vitamine D slechts beperkt uit voeding (zoals zalm) halen, dus het kan een goed idee zijn om vitamine D bij te nemen. Welk gezondheidseffect heeft vitamine D? Het ondersteunt de meeste lichaamsprocessen en is essentieel voor je weerstand.

Vitamine C

Vitamine C is de belangrijkste energiebron van onze witte bloedcellen, de soldaatjes binnen ons immuunsysteem dus. Als je voldoende fruit en groenten eet, heb je normaal gezien voldoende binnen, maar in periodes van verhoogde nood kan het zinvol zijn om dit bij te nemen. Vitamine C is immers wateroplosbaar en ons lichaam regelt de bloedspiegel heel efficiënt door het overschot uit te plassen. Vitamine C zou ook helpen om verkoudheden in te dijken, maar daar is nog discussie over. Toch klinkt het wel logisch, gezien de werking van de vitamine en het belang voor de immuuncellen.

Omega 3

Omega 3 kennen we ook in de vorm van visolie. Het werkt ontstekingsremmend en verkleint dus de kans dat je ziek wordt.

Enchinacea

Enchinacea verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem. Het werkt zowel preventief als ter behandeling van virale infecties, bacteriële infecties en schimmelinfectieziekten. Bij een zwakke immuniteit helpt Echinacea het afweersysteem versterken, vermindert het de hoeveelheid infecties en versnelt het de genezing. Aan kinderen kun je Enchinacea-bonbons geven. Ze hebben een aangename smaak.

Prebiotica/probiotica

Prebiotica en probiotica kun je uit je voeding halen, maar ook uit supplementen. Vaak gebeurt dat naar aanleiding van darmklachten. Het microbioom in je darmen vormt een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Dit is een domein waarover de komende jaren veel wetenschappelijke inzichten zullen bijkomen. Je kunt je darmflora dagelijks een boost geven door voldoende planten in veel kleuren en met veel vezels te eten. Daarnaast kan het een goed idee zijn om je microbioom te ondersteunen met supplementen, bijvoorbeeld na een buikgriep of een antibioticakuur. 


Wil je je immuniteit verhogen? En wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven? Top!

Ik creëerde het hands-on online traject Let’s REMEET your Taste! In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.

Ontdek het online Taste-traject

Lees ook mijn andere blogs over je immuniteit verhogen:

En mijn boek Het immuniteitsplan is natuurlijk ook meer dan de moeite waard om te ontdekken!


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK