Hoe kun je ook goed slapen tijdens een warme nacht?
Voldoende slaap is ontzettend belangrijk om je goed te voelen. Zomernachten kunnen een goede nachtrust in de weg zitten, waardoor je je overdag bijvoorbeeld futloos voelt of je slecht kunt concentreren. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om ook tijdens een warme nacht goed te slapen. In dit artikel vind je enkele manieren om tijdens de zomerse nachten zo koel mogelijk te blijven.
Slaapkamer koelen en ventileren
In de zomer is het met name overdag erg warm. En die hitte kan in je slaapkamer terechtkomen. Sluit daarom overdag de zonwering en gordijnen, zodat je de warmte zoveel mogelijk buiten houdt.
Als het eenmaal buiten koeler is dan binnen, kun je de ramen weer openzetten. Zo koelt je slaapkamer ‘s nachts af, kun je comfortabeler slapen en krijg je genoeg frisse lucht.
Voorkom muggen in de slaapkamer
Gebruik horren of een klamboe om muggen uit de buurt te houden, zodat deze je niet wakker houden. Zeker als je slaapkamer in de buurt van stilliggend water is, zoals bij een sloot of meertje, is dit belangrijk. Muggen komen daar namelijk graag op af.
Heb je toch muggen in je slaapkamer? Smeer jezelf dan in met deet en houd een vliegenmepper in de buurt. Zo zorg je ervoor dat je niet geprikt wordt en de nachten erna wakker ligt van de jeuk.
Alleen een laken of luchtig dekbed
Slaap in de zomer niet onder een te dik dekbed. Niets is zo vervelend als ‘s nachts zwetend wakker worden omdat je het te warm krijgt. Gebruik daarom het liefst een dekbed van natuurlijke materialen zoals een wollen of bamboe dekbed. Dekbedden van dit materiaal ademen goed en nemen vocht op, waardoor je niet oververhit raakt tijdens het slapen.
Een andere optie is om enkel onder een dekbedovertrek of laken te slapen. Kies ook dan voor een exemplaar van ademende stof.
Dunne slaapkleding
Naast je dekbed is ook je slaapkleding belangrijk. Het spreekt voor zich dat je geen flanellen pyjama draagt in de zomer, maar lange slaapkleding van bijvoorbeeld linnen of zijde hebben juist een verkoelend effect. Dit kan zelfs een kouder gevoel geven dan wanneer je naakt slaapt.
Slaapritme aanhouden
Hoewel je in de zomer wellicht de neiging hebt om later naar bed te gaan, doe je er verstandig aan om een goed slaapritme aan te houden. Dit bevordert dat je makkelijk in slaap komt en uitgerust aan de volgende dag kunt beginnen.
Algemene tip: vermijd blauw licht
Het belangrijkste voor een comfortabele nachtrust is dat je zo koel mogelijk blijft.
Ook televisiekijken of het gebruik van je smartphone vlak voor het slapengaan kan je nachtrust verstoren doordat je melatonineproductie nog niet op gang komt. Melatonine zorgt er gewoonlijk voor dat je je slaperig gaat voelen en makkelijk wegdommelt.
Met al deze slaaptips kom je goed uitgerust de zomer door!