> blog

Ik ben intolerant voor mijn allergie!

Het aantal mensen dat kampt met een voedselallergie of een voedselintolerantie is de laatste jaren sterk gestegen. Dat merk ik elke week opnieuw in mijn praktijk. En ik zou willen dat ik kon zeggen dat het een hype was. Dat veel mensen het gewoon cool vinden om gluten, pinda’s of lactose uit hun dieet te weren. Helaas … bij mijn patiënten zie ik dat het geen modeverschijnsel is. Voor almaar meer mensen is het noodzakelijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden omdat ze er intolerant of allergisch voor zijn.


Voedselintolerantie en voedselallergie: geen synoniemen!

Het valt mij ook op dat de termen voedselintolerantie en voedselallergie vaak als synoniemen worden gebruikt, terwijl ze dat niet zijn. Mensen weten meestal ook niet precies wat ze nu eigenlijk hebben. Ze zeggen dat ze allergisch zijn, terwijl ze eigenlijk intolerant zijn en vice versa. Het verschil? Dat leg ik je graag even uit.

Voedselallergie: het resultaat van een hyperactief systeem

Een hyperactief immuunsysteem is de oorzaak van een voedselallergie. Als je allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel – denk aan soja, koemelkeiwit of pinda’s – komt dat omdat je immuunsysteem die voedingsmiddelen als indringers beschouwt. Het gevolg? Zodra je dat voedingsmiddel in je mond stopt, gaat je immuunsysteem onmiddellijk over tot de aanval en krijg je een lichamelijke reactie die heel extreem en zelfs levensgevaarlijk kan zijn.

Een hygiënischere levensstijl, voedingsmiddelen die van overal ter wereld komen en industrieel bewerkte voeding van inferieure kwaliteit zijn de voornaamste redenen voor het toenemende aantal voedselallergieën. We wassen ons meer en met sterkere producten, houden onze huizen kraaknet en onze kleren proper. Het gevolg? We komen minder in aanraking met ziekteverwekkers, waardoor ons immuunsysteem in de war raakt. We eten voedingsmiddelen uit de hele wereld en dwingen ons lichaam zo om zich voortdurend aan te passen. En omdat voeding almaar minder voedingswaarde bevat – een gevolg van het geïndustrialiseerde productieproces – krijgen allergieën meer en meer vrij spel. 

Voedselintolerantie: te weinig enzymen

In tegenstelling tot een voedselallergie heeft een voedselintolerantie niets te maken met je immuunsysteem. Een intolerantie – bijvoorbeeld voor lactose of fructose – betekent dat je lichaam niet in staat is om een voedingsmiddel te verteren omdat het een tekort heeft aan bepaalde enzymen of goede darmbacteriën. Eet je het toch? Dan krijg je last van lichamelijke ongemakken gerelateerd aan de darmen, zoals diarree, constipatie of een opgeblazen gevoel. En omdat je lichaam alles in het werk stelt om die voedingsmiddelen toch te verteren, word je ook nog eens heel erg moe. 

Levenslang of tijdelijk aanpassen?

Ben je allergisch voor een bepaald voedingsmiddel? Dan zul je dat voedingsmiddel je hele leven moeten vermijden. Een voedselallergie is in principe niet te genezen. Dat is anders bij een voedselintolerantie. Daar bestaat de kans dat je lichaam opnieuw leert om het voedingsmiddel te verteren. Door het voedingsmiddel tijdelijk uit je dieet te schrappen en ondertussen aan de gezondheid van je darmen te werken, kun je veel oplossen. 

Overgevoelig

Voor de volledigheid geef ik nog mee dat voedselovergevoeligheid ook bestaat. Je lichaam reageert dan op bepaalde voeding – bijvoorbeeld tarwe of gluten – en je ervaart een milde vorm van allergische reactie of intolerantie. De symptomen van voedselovergevoeligheid kunnen heel uiteenlopend zijn en gaan van darmklachten over eczeem tot astma en vermoeidheid.

Check de verpakking!

Voedselproducenten zijn wettelijk verplicht om de ingrediënten van hun producten op de verpakking te zetten. Ben je dus allergisch, intolerant of overgevoelig voor een bepaald voedingsmiddel? Bestudeer dan altijd goed de verpakking. Want ongemakken voorkomen is natuurlijk altijd beter dan ze te moeten genezen.


Heb je een vraag over voedselallergie, voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid? Of ben je op zoek naar gerichte begeleiding om je voedingspatroon aan te passen? Neem dan gerust contact met mij op.  


Wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven?

Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste!

In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.

Ontdek het online Taste-traject