> blog

Vier manieren om je woning aan te passen bij verminderde mobiliteit

Door verminderde mobiliteit of gezondheid kan het lastiger worden om in je eigen huis te blijven wonen. En dat is waarschijnlijk wel wat je het liefste wil. Gelukkig kan je in sommige gevallen wel comfortabel thuis blijven wonen door aanpassingen aan je woning te doen. In dit artikel geef ik je vier voorbeelden van woningaanpassingen die je kunnen helpen om in je eigen huis te blijven.


1. Aanpassingen aan de badkamer

De badkamer is een vochtige en daardoor al snel gevaarlijke omgeving. Op een gladde vloer loop je risico op valpartijen met vervelende gevolgen. Je kan de badkamervloer minder glad maken door een anti-slip mat neer te leggen. Ook kan je gemakkelijk een anti-slip coating of anti-sliptegels te plaatsen. De vloer wordt hierdoor stroever en ruwer waardoor je minder snel uitglijdt.

De drempel van een douche en de hoge rand van een bad maken het lastiger om veiliger in en uit de douche en het bad te geraken. Het kan daarom een veiligere optie zijn om de douche of het bad te vervangen voor een drempelloze douchecabine.

Dit is meestal wel een flinke investering. Vind je dit een te grote aanpassing? Dan kan je er ook voor kiezen om steunbeugels te laten installeren. Hier kan je je bij het in- en uitstappen van de douche of het bad aan vasthouden zodat je minder snel valt.


2. Een traplift

Een trap is een van de gevaarlijkste onderdelen in een woning en zeker als je minder mobiel raakt kan het lastiger voor je worden om veilig de trap op en af te geraken. Een traplift kan je hierbij helpen. Dit is een gemotoriseerde zetel die je veilig boven en beneden brengt.

Je kan een traplift grotendeels aanpassen aan je eigen wensen en behoeften. Er zijn bijvoorbeeld modellen met een draaizetel zodat je op een vaste ondergrond kan stappen en varianten met een arm- of voetensteun voor extra comfort. Er zijn ook platformliften voor rolstoelgebruikers.  Het kost niet veel tijd om een traplift te installeren en je krijgt er in sommige gevallen subsidie voor.


3. Een drempelvrije woning

Drempels zijn vervelende obstakels waar je, als je even niet oplet, gemakkelijk over kan struikelen. Bij verminderde mobiliteit is het verstandig om je woning drempelvrij te maken. Dit kan bijvoorbeeld met drempelvervangers, die de drempels glad maken of drempelbruggen, die glooiend zijn zodat je voeten er niet achter kunnen blijven steken. Je kunt er ook voor kiezen om de drempels helemaal te verwijderen en de vloer door te leggen. Dit is meestal de duurste oplossing omdat in het ergste geval de hele vloer moet worden vervangen.

 


4. Antislip vloeren

Antislip vloeren bieden je meer grip en veiligheid dan normale vloeren. Hierdoor glijdt je er minder snel op uit en dat maakt je woning een stuk veiliger. Vooral op plekken waar je veel met water werkt, zoals de keuken of de badkamer, is een antislip vloer handig als je minder mobiel bent. Zo’n vloer is namelijk vloeistofdicht en water- en vuilafstotend, waardoor hij niet glad wordt en schoon blijft.

Een antislip vloer heeft ook weinig onderhoud nodig en is makkelijk schoon te houden. Hij slijt niet snel waardoor je er lange tijd plezier van hebt. Zo kan je wellicht langer genieten van je eigen huis.


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK