Dysbiose door een disbalans in je darmflora
Een onevenwichtige darmflora is vaak de oorzaak van fysieke én mentale problemen. Voor mij als osteopaat is die visie evident, maar ik merk dat de benadering voor veel van mijn patiënten nieuw is … Ze komen in de eerste plaats naar mij voor de behandeling van een fysiek probleem. Maar soms stel ik daarbij ook een niet-fysiek probleem vast, zoals mentale vermoeidheid, een laag geluksgevoel, of zelfs een nakende depressie.
Aan de basis ligt vaak een disbalans in de darmflora. Om de sterke link tussen de darmflora en het lichamelijke en mentale aspect te duiden, heb ik een blogreeks gemaakt over de courantste aandoeningen die gelinkt kunnen worden aan de darmen. De eerste in de reeks: dysbiose.
Wat is dysbiose?
Dysbiose is een aandoening waarbij het evenwicht tussen je darmbacteriën zo erg verstoord is dat de slechte, ziekmakende bacteriën in je darmen de bovenhand nemen en enzymen produceren die je darmslijmvlies beschadigen. Dat darmslijmvlies beschermt je darmwand. Als het beschadigd raakt, dan wordt je darmwand doorlaatbaarder en kunnen schadelijke stoffen zo in je bloedvaten terechtkomen. Behandel je dysbiose niet, dan kan dat uiteindelijk leiden tot een lekkende darmwand (leaky gut).
Wat zijn de symptomen van dysbiose?
Bij dysbiose heb je vaak last van een regelmatig terugkerend opgeblazen gevoel. Je slechte darmbacteriën in je dikke darm doen onverteerbare voedingsstoffen fermenteren waarbij er veel gas ontstaat. Daarnaast kunnen hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, huidproblemen en een verlaagde weerstand symptomen van dysbiose zijn. Een stoelgangonderzoek is de enige manier om onomstotelijk vast te stellen of je dysbiose hebt.
Wat zijn de oorzaken van dysbiose?
Dysbiose kan veel oorzaken hebben. Als er te veel onverteerbare voedingsstoffen zoals trage koolhydraten en vezels in je darmen aanwezig zijn, kan je darmflora uit balans raken en bestaat de kans op dysbiose. Ook een overmatig gebruik van breedspectrumantibiotica kan aan de basis van dysbiose liggen. Die antibiotica maken geen onderscheid tussen goede en slechte darmbacteriën waardoor ze ook goede darmbacteriën vernietigen en zo je darm kwetsbaar maken. Daarnaast kan dysbiose het gevolg zijn van:
- constipatie
- indigestie
- te weinig maagzuur
- te veel lucht in je darmen
- darminfecties
- overmatig alcoholgebruik
- een overmatige inname van geraffineerde suiker, vet en dierlijke eiwitten
- een voedselvergiftiging
- een bestralingstherapie
- stress
Wat doen als je dysbiose hebt?
Dysbiose is een probleem dat je niet mag negeren. Door het op tijd te behandelen kun je ergere darmaandoeningen zoals leaky gut voorkomen. In de meeste gevallen is je lichaam sterk genoeg om zelf van dysbiose te herstellen. Je spijsverteringsstelsel vindt meestal een oplossing voor de disbalans in je darmflora. Wil je Moeder Natuur een handje helpen bij het genezingsproces? Dat kan onder meer door vezels en trage koolhydraten te weren uit je dieet en probioticasupplementen te nemen.
Wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven?
Wijzig je voedingsgewoonten
Wil je hiermee thuis al van start gaan? Dat kan via mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste! In 20 dagen help ik jou dan om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren.
Ontdek het online Taste-traject
Ga samen met mij in de praktijk aan de slag
Zo kunnen we gepersonaliseerd te werk gaan en op maat van jouw levensstijl je klachten van dysbiose verminderen.
Vrijuit praten, zonder schaamte: mijn pleidooi op Internationale Vrouwendag
8 maart. Al meer dan een eeuw lang Internationale Vrouwendag. En nog áltijd nodig. Op héél veel vlakken, van economisch tot maatschappelijk. Maar zelf wil ik de aandacht vestigen op het thema dat mij heel nauw aan het hart ligt: gezondheid en praten over gezondheid.
Waarom ben ik altijd moe?
Ben je ook altijd moe en wil je achterhalen hoe dat komt? Dan vind je vast en zeker inspiratie in deze lijst met tien mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
Ben ik in de (peri)menopauze?
De laatste maanden komen de menopauze en perimenopauze meer en meer in de aandacht. Een evolutie die ik toejuich! Want hoe meer vrouwen geïnformeerd zijn over de fase waar ze doorheen moeten, hoe beter.