Gezondheidsfeit of gezondheidsfabel?
Over gezondheid doen heel wat verkeerde veronderstellingen de ronde. Ik help in deze blog graag vijf fabeltjes de wereld uit … of zijn het toch feiten?
1. Je mag niet zwemmen na een maaltijd = fabel!
Dat je minstens een uur moet wachten om te zwemmen na het eten, is een fabeltje! Het klopt dat je maag-darmsysteem na een maaltijd meer bloed nodig heeft voor de vertering. Maar de 6 liter die door je aderen stroomt, is ruim voldoende om je lichaam warm te houden en je spieren energie te geven om te zwemmen. Een ongemakkelijk gevoel, alsof je eten op je maag ligt, kan natuurlijk wel optreden.
2. Bitter fruit verkleint je maag = fabel!
Je hebt vast al eens gehoord dat je maag krimpt als je bitter fruit zoals pompelmoes eet. Maar … dat klopt niet! Je maag is een soort zak die uitzet als je veel eet en krimpt als je weinig eet, maar bitter fruit heeft geen bewezen invloed op het volume van je maag.
Een reden om geen bitter fruit meer op het menu te zetten? Natuurlijk niet! Want het barst van de vitamine C, heeft een reinigende werking én stimuleert je vetverbranding. Geen enkele reden voor een zuur gezicht dus!
3. De dunne darm is de langste = feit!
De dunne darm is inderdaad de langste darm in het menselijke lichaam. Hij heeft een gemiddelde lengte van 6 à 7 meter. Het is een heel proper en reukloos orgaan dat glanzend en roze is. Zijn voornaamste functie? De voeding die uit de maag komt, nog kleiner maken. En voor een keer hebben mannen niet de langste – de dunne darm van een vrouw is gemiddeld langer dan die van een man.
4. Van warme melk slaap je beter = feit … en toch ook fabel!
Deze volkswijsheid bevat een kern van waarheid. In melk – koud, lauw of warm – zit tryptofaan, een stof die je slaperig maakt. Enige voorwaarde? Je moet 2 tot 3 liter melk drinken om het effect te voelen. Niet echt slim, want dan zou je ’s nachts voortdurend moeten opstaan om naar het toilet te gaan.
Warme melk laat je wel gemakkelijker je slaap vinden omdat een warme drank kalmerend en ontspannend is voor je lichaam en geest. Maar je kunt dus net zo goed warme soep drinken. Toch melk? Ga voor plantaardige alternatieven voor koemelk. Een kop koffie is dan weer een minder goed idee natuurlijk.
5. Je appendix is nutteloos = fabel … en toch ook feit!
Dat je appendix een overbodig orgaan is, klopt niet helemaal. Je kunt inderdaad probleemloos leven zonder die uitstulping aan het einde van je blindedarm, maar nutteloos is je appendix zeker niet. Het is een opslagplaats van goede darmbacteriën. Hij bestaat uit lymfeweefsel vol immuuncellen die slechte organismen kunnen aanvallen. Een soort persoonlijke back-up wanneer het merendeel van je goede darmflora je darmen heeft verlaten na bijvoorbeeld een buikgriep.
Wil je weten of ik jou kan helpen met mijn advies? Wil jij alles weten om gezonder en energieker te leven?
Beter slapen? Let's REMEET your Rhythm!
Elke mens heeft een biologisch ritme dat samenhangt met licht en donker, met dag en nacht. Dat bioritme wordt bepaald in je hersenen, en als je er niet naar luistert, zul je al snel de impact voelen op de kwaliteit en duur van je slaap. En … op je immuunsysteem.
Overgewicht is toch je eigen schuld, niet!?
Een tijdje geleden nam ik de trein om in Dendermonde mijn lezing 'Eerste hulp bij darmproblemen' te gaan geven. Ik was goedgehumeurd, want ik vind het heel leuk om lezingen te geven. Maar mijn goede humeur was van korte duur. De reden? Ik ving de conversatie tussen een groepje jongeren op. Ze hadden het over een zekere Evelien die zwaar overgewicht had …
De principes van gezond slapen
Gezond slapen is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Gemiddeld slapen we één derde van ons leven. Daarom is het belangrijk om de principes van gezond slapen te kennen, te begrijpen en toe te passen.