
Lijnzaad: gezond én lekker!
Gezonde en evenwichtige voeding is al een tijdje een hot topic. En daar ben ik heel blij om. Gelukkig zijn almaar meer mensen er zich van bewust dat gezond eten een positief effect heeft op hun fysieke en mentale welbevinden. Opvallend? In de meeste artikels over gezonde voeding die ik lees, speelt lijnzaad zelden een hoofdrol. En dat is onterecht. Want lijnzaad is een superfood dat zeker een vast plekje mag krijgen in je voedingspatroon.
Al jarenlang fan van lijnzaad
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Het is een ware schat aan voedingsrijke elementen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels, omega 3-6-9-vetzuren, selenium en fosfor. Ik ben al jaren fan en gebruik lijnzaad vaak in mijn eigen keuken. Het is ook een vast ingrediënt in de recepten die ik tijdens mijn voedingsbegeleidingen aanbeveel.
Lijnzaad: zó veel gezondheidsvoordelen
Lijnzaad is klein van vorm, maar groot van impact. De gezondheidsvoordelen zijn heel divers. Ik zet ze graag even voor je op een rij:
Een betere spijsvertering en stoelgang
De vezels in lijnzaad bevorderen de werking van je dikke darm en ondersteunen je goede darmbacteriën met een vlottere en gezondere stoelgang als resultaat. Het kost je minder moeite om je voeding te verteren, want alles verloopt efficiënter. Het resultaat? Je hebt meer energie. Bovendien beschermt het ALA-vetzuur van lijnzaad de wand van je spijsverteringskanaal.
Minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge cholesterol
Lijnzaad heeft ook een preventieve werking. De omega 3-vetzuren verkleinen je kans op chronische aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. En de onverzadigde vetten en vezels hebben op hun beurt een positieve invloed op je cholesterol.
Stabielere bloedsuikerspiegel
Lijnzaad zorgt ervoor dat je glykemische controle verbetert, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Dat is zeker een voordeel bij mensen die kampen met overgewicht en een groot risico op diabetes lopen.
Gezondere huid en gezonder haar
De talrijke vetten en vitamines B in lijnzaad gaan een droge huid, droog haar en een schilfering van de huid tegen. Bovendien heb je minder last van acne en eczeem als je regelmatig lijnzaad in je voeding verwerkt.
Minder calorie-inname
Lijnzaad is vezelrijk. Daardoor heb je sneller en langer een vol gevoel, waardoor je minder eet en dus minder calorieën inneemt.
Boordevol antioxidanten
De antioxidanten in lijnzaad gaan de schadelijke stoffen die je cellen aanvallen te lijf. Zo rem je met lijnzaad zelf je verouderingsproces af. De polyfenolen in lijnzaad werken dan weer ontstekingsremmend en helpen je om sneller van een verkoudheid af te komen.

recepten met lijnzaad
Lijnzaad, een bijzonder veelzijdig product
De vele positieve gezondheidseffecten zijn dus een reden waarom ik zo graag lijnzaad gebruik in mijn voedingsbegeleidingen en in mijn eigen maaltijden. Een andere reden is vast en zeker dat je lijnzaad zo veelzijdig kunt gebruiken: in soepen, salades, sauzen, smoothies, bakgerechten en volwaardige maaltijden.
In mijn boek Goesting in gezondheid vind je trouwens heel wat heerlijke recepten met lijnzaad.
Gezonde groetjes
Lynn
Wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven? Top!
Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste!
In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.
Ontdek het online Taste-traject

10 manieren waarop periodiek vasten wél lukt
Periodiek vasten heeft nog altijd te kampen met een aantal hardnekkige mythes. Omdat ik zelf een overtuigde voorstander en fan ben, ontkracht ik in dit artikel tien vooroordelen. En stel ik ertegenover tien manieren waarop periodiek vasten zeker wel lukt én goed voor je is.

Let's REMEET!
Meer energie. Een vitaler gevoel. Een sterkere immuniteit. Ben jij daar helemaal klaar voor? Dan is het volledige online levensstijltraject 'Let's REMEET' op jouw lijf geschreven! Verbeter je levensstijl en gezondheid op je eigen tempo.

Gezond eten is ook … ‘zondigen’ zonder schuldgevoel
Een tijdje geleden nam ik deel aan een opleiding. De deelnemers waren allemaal ondernemers van een netwerk en kenden elkaar min of meer. Op tafel stonden heerlijk chocolaatjes. En wie mij een beetje kent, weet dat ik chocolade werkelijk onweerstaanbaar vind. Dus nam ik er eentje (en nog een tweede) en genoot van de hemelse smaak …