Wat kan ik als osteopaat betekenen voor kinderen?
De anatomie van het menselijk lichaam is voor mij een onuitputtelijke bron van fascinatie. Ik gaf zelfs jarenlang lessen anatomie waarbij ik mijn bewondering kon overbrengen op studenten. En als osteopaat blijft het mij boeien om dagelijks te zien hoe alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Een kinderlichaam is op dat vlak extra interessant, want het is volop in ontwikkeling. Als osteopaat heb ik me gespecialiseerd in de behandeling van kinderen.
Met welke klachten komen kinderen in mijn osteopathiepraktijk terecht?
Net zoals bij volwassenen zijn de redenen waarom kinderen bij mij terechtkomen voor een osteopathische behandeling heel uiteenlopend. En net zoals bij volwassenen ga ik eerst op zoek naar de oorzaak van de klachten en gebruik ik zachte, manuele technieken in mijn behandeling. Vaak zijn mijn aanvullende expertises als voedingsdeskundige en orthomoleculaire kPNI-therapeut ook zeer nuttig om kinderen te helpen bij hun klachten.
De meest voorkomende klachten bij kinderen die ik behandel in mijn praktijk in Lokeren zijn:
- buikklachten zoals krampen, buikpijn, diarree en constipatie
- gedrags- en concentratiestoornissen zoals ADHD en ADD
- leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie
- motorische uitdagingen
- hoog cervicale functiestoornissen
- rugpijn, onder meer door scoliose
- groeipijn
Osteopathie bij een kind met buikklachten
‘Ik heb buikpijn.’ Dat is een van de meest gehoorde klachten van kinderen tegen hun ouders, meesters en juffen. Vaak heeft de buikpijn een emotionele oorzaak, zoals angst of zenuwachtigheid voor iets dat er staat te gebeuren. Maar soms is er ook meer aan de hand. Zo kan de spierspanning in de darmen bijvoorbeeld te hoog of te laag zijn. En dat kan de werking van de darmen vervolgens beïnvloeden.
Als osteopaat zoek ik naar de oorzaak van de buikpijn. De osteopathische behandeling bestaat vaak uit mobilisatie van de darmen, zodat die opnieuw beweeglijk en goed doorbloed worden, maar ook uit mobilisatie van de nek of de wervelkolom. Ik zet ook mijn ervaring als voedingsdeskundige en orthomoleculair kPNI-therapeut in bij kinderen met buikklachten, en zal als onderdeel van de behandeling indien nodig dieper ingaan op mogelijke oorzaken zoals een verstoord microbioom, ongezonde of onevenwichtige voeding of een gebrek aan ontspanning. Daarnaast heb ik veel ervaring met voedselintoleranties en voedselallergieën.
Osteopathie bij een kind met gedrags- of concentratiestoornissen
Bij stoornissen zoals ADHD of ADD hebben kinderen veel moeite met de verwerking van alle prikkels die op hen afkomen. Dat uit zich in hun gedrag, dat thuis en vooral op school als storend wordt gezien. De meeste ouders denken in eerste instantie aan een behandeling via een arts, waarbij medicatie dan een belangrijk onderdeel van de oplossing wordt. Maar ook als osteopaat kan ik – eventueel aanvullend – helpen.
Ik werk blokkades in het lichaam weg, verbeter de doorbloeding en kan er zo voor helpen zorgen dat er minder prikkels van binnenuit komen. Interne prikkels ontstaan immers vaak door bewegingsverlies in de schedel, de buik of de wervelkolom. Door die plekken osteopathisch te behandelen, kan het kind uiteindelijk beter reageren op externe prikkels en er rustiger mee omgaan.
Waar het in essentie altijd om draait bij osteopathie – over welke klacht het ook gaat – is dat een osteopaat de balans probeert terug te brengen in het lichaam van het kind. En dat leidt vaak tot een positief resultaat bij kinderen met ADHD of ADD.
Osteopathie bij een kind met leerstoornissen
Net zoals bij gedrags- en concentratiestoornissen is er bij leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie vaak sprake van blokkades in het lichaam, zoals in de schedel of de wervelkolom. Die blokkades verstoren de opname van informatie via de verschillende zintuigen en hebben zo impact op het leren.
Ik verdiepte me via een extra opleiding bij Frank De Bakker in de oorzaken van de problematiek van leerstoornissen en de behandeling ervan via geïntegreerde technieken. Met zachte, manuele behandelingen die het bindweefsel rond de organen en de schedel beïnvloeden, kan ik als osteopaat opnieuw meer balans brengen in het lichaam van het kind, wat vervolgens een positieve impact kan hebben op het leerproces.
Osteopathie bij een kind met motorische uitdagingen
Voor de grove en fijne motorische ontwikkeling van een kind is een goede bewegelijkheid ontzettend belangrijk. Als er bewegingsverlies is in de nek, schedel of wervelkolom, dan kan ik dit als osteopaat wegwerken met manuele behandelingen, zodat de mobiliteit opnieuw gegarandeerd is en de ontwikkeling weer optimaal verloopt. De geïntegreerde technieken van Frank De Bakker komen ook hier zeer goed van pas.
Belangrijk om te weten is dat alles in het lichaam met elkaar samenhangt. De ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel, de organen en de rest van het lichaam zijn geen totaal aparte processen. Ze hebben impact op elkaar, zeker ook op motorisch vlak. Kinderen – maar ook ouders – vinden het soms gek dat ik een plek behandel die voor hen los lijkt te staan van het probleem. Daarom zal ik ook altijd goed uitleggen wat ik doe en waarom.
Osteopathie bij een kind met HCFS
HCFS staat voor Hoog Cervicale Functie Stoornissen. Vroeger werden eerder de termen KISS-syndroom en KIDD-syndroom gebruikt.
Onder KISS-syndroom wordt Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie verstaan. Het is een symmetriestoornis in de bovenste nekwervels van een baby, net onder de rand van de schedel, die vaak ontstaat tijdens de bevalling. Deze wervels zijn heel erg bepalend in onder meer de houding en de motoriek van een baby’tje. Bij een stoornis in de wervels maakt de baby vaak erg asymmetrische bewegingen. Het heeft ook een voorkeurshouding. Baby’s met KISS zijn meestal erg onrustig en huilen veel.
Voor kinderen vanaf twee jaar gebruiken we de term KIDD-syndroom. De asymmetrie in de nekwervels van het kind heeft tegen die leeftijd vaak al behoorlijk wat invloed gehad op de ontwikkeling. KIDD betekent Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie. Dyspraxie is een verstoring in de ontwikkeling van de motoriek. Dysgnosie is een algemene term voor leer- en gedragsproblemen. De symptomen van KIDD zijn héél uiteenlopend. Van hoofdpijn of een verstoorde grove en fijne motoriek tot concentratieproblemen, onhandigheid (veel vallen, moeite met evenwicht), angsten en prikkelbaarheid.
In mijn praktijk behandelde ik al heel wat kinderen met HCFS. Door opnieuw balans te brengen in hun lichaam, verminderen hun klachten vaak. Niet alleen lichamelijk, maar ook op het vlak van gedrag, slaap, concentratie en stemming.
Osteopathie bij een kind met rugpijn
Rugklachten komen bij kinderen niet zo vaak voor, maar als je kind erover klaagt, is het belangrijk om verdere stappen te ondernemen. De oorzaak kan liggen in een blokkade op verschillende plaatsen, zoals de benen, het bekken, de schedel, maar ook de organen.
Een rugprobleem dat wel vaker voorkomt bij kinderen is scoliose, een kromming in de wervelkolom. Bij sommige kinderen is dit aangeboren, maar bij de meeste niet. Bij hen ontstaat het tijdens hun ontwikkeling, vooral tijdens de puberteit. Niet alle kinderen hebben er last van. Met osteopathische behandelingen kan ik de wervelkolom versterken en flexibel houden. Zo nemen de klachten af, verbetert de houding van het kind en stabiliseert de kromming zich vaak.
Osteopathie bij een kind met groeipijn
Een kind dat ’s nachts of tegen de ochtend wakker wordt met felle pijn in de benen, soms ook de armen, heeft meestal last van wat we ‘groeipijn’ noemen. Het kind zit in een fase dat de botten sneller groeien dan de spieren en pezen, en dat veroorzaakt pijn. Hoe kan ik als osteopaat hiermee helpen? Wel, ook hier is de behandeling van de blokkades en de stimulatie van de doorbloeding de sleutel. Als het over groeipijn gaat, ligt de focus daarbij vooral op de onderste ruggenwervels en het bekken.
Merk je bij je kind bepaalde symptomen of klachten op die niet in dit lijstje staan? Neem dan gerust contact op om te ontdekken of ik als osteopaat toch iets voor je kind kan betekenen. Ik help je graag verder in mijn praktijk in Lokeren, of verwijs je door als dat nodig blijkt.
Wil je graag langskomen voor een osteopathische behandeling voor je kind? Maak dan gerust een afspraak. Alle afspraken vinden plaats in mijn praktijk in Lokeren.
“Ik was om de haverklap ziek. Toen ik in enkele maanden tijd maar liefst vier keer verkouden was geworden, klopte ik aan bij Lynn. We focusten op mijn voeding en ik kreeg het advies om periodiek te vasten. Ook haar tips om beter te slapen deden wonderen.”
Nathalie, ZaffelareHet is niet alleen een pronkstuk in mijn boekenkast, maar de inhoud is zo bruikbaar en leerzaam. De informatie is geschreven in heel begrijpelijke taal en heeft me veel inzichten gegeven over de invloed van voeding, slaap, stress en beweging op je immuniteit en daarbij ook inzicht in wat ons lijf nodig heeft om alles terug in balans te brengen, zodat ik hier ook zelf mee aan de slag kan. De recepten helpen je erbij. Ik zal dit boek er vaak bij pakken en alle recepten uitproberen. Zag er al wat favorieten bijzitten!
Pascal, Lochristi"Eindelijk echt gezonde recepten die zelfs mijn dochter lekker vindt! Bovendien leest het informatieve gedeelte van het boek als een trein, én blijft er veel van hangen. Zeer blij met mijn aankoop."
Nathalie, Koksijde