> blog

Hoofdpijn en migraine: hoe kan een osteopaat je helpen?

Hoofdpijn na een lange werkdag … iedereen heeft er weleens last van. Door een luchtje te scheppen tijdens een wandeling, een uurtje te rusten in een stille kamer of wat extra water te drinken, gaat die hoofdpijn meestal over. Het is dan ook meestal niet voor dit type snel voorbijgaande hoofdpijn dat patiënten in mijn osteopathiepraktijk terechtkomen. Mensen met spanningshoofdpijn of migraine kloppen wel vaak bij mij aan voor hulp. Ik leg je graag uit wat een osteopaat bij die klachten kan doen.

Net zoals bij alle klachten begint mijn behandeling bij de zoektocht naar de oorzaak van je hoofdpijn of migraine. Na een uitgebreid gesprek over je ziektegeschiedenis en levensstijl voer ik een onderzoek uit. Meestal vind ik de oorzaak voor de hoofdpijn bij een bewegingsbeperking in je lichaam.


Osteopathie bij spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn is er sprake van een drukkende pijn, meestal aan beide kanten van je hoofd. De pijn neemt niet toe bij beweging, lawaai of licht. Een licht gevoel van misselijkheid is mogelijk.

Bij klachten van spanningshoofdpijn onderzoek ik eerst je hoofd en nek, maar vervolgens ook de rest van je lichaam. Het is belangrijk om alle spieren, weefsels en organen te controleren op hun beweeglijkheid. Niet zelden ligt de oorzaak bij spanningshoofdpijn in een bewegingsbeperking in je nek die voor spierspanning zorgt. Die beperking heeft dan ook weer een bepaalde oorzaak die achterhaald moet worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • een scheefstand van je bekken
  • een beperkte mobiliteit van de vliezen tussen de organen in je buik (waardoor het buikvlies overprikkeld is)
  • te veel spanning op je kaken
  • een verhoogde spanning op je monnikskapspier door stress (die spanning hecht zich aan de onderkant van je schedel en kan zo mee verantwoordelijk zijn voor je hoofdpijn)

Bij dit type oorzaken ontstaat er vaak een domino-effect. Het ene probleem brengt het andere met zich mee, omdat je lichaam telkens opnieuw probeert te compenseren.

Mijn osteopathische behandelingen zijn erop gericht om de beweeglijkheid, doorbloeding en bezenuwing in de probleemgebieden te herstellen, zodat je spanningshoofdpijn uiteindelijk afneemt.


Osteopathie bij migraine

Migraine is een zeer hevige hoofdpijn die normaal functioneren zeer moeilijk maakt. De kloppende pijn komt in aanvallen die heel snel kunnen opkomen en uren of zelfs dagen kunnen duren. Meestal bevindt de pijn zich aan één kant van je hoofd. Je bent dan ook overgevoelig voor licht en geluid. Beweging maakt de pijn erger. Misselijkheid en overgeven zijn heel courant bij migraine. De impact van migraine op het dagelijkse leven weegt zwaar.

Net zoals bij spanningshoofdpijn onderzoek ik bij migraineklachten je volledige lichaam, te beginnen bij je hoofd en nek. Extra aandacht gaat naar je bovenbuik: lever, dikke darm en maag. Dat komt omdat de tiende craniale zenuw van de buik naar de hersenstam loopt. De hersenstam is de plaats waar de migraine begint door een ontregeling die overprikkeling van de bloedvaten en hersenvliezen met zich meebrengt.

Als een vrouw last heeft van migraine, is de oorzaak trouwens vaak hormonaal (door de menstruatie of menopauze) en/of gelinkt aan darmklachten, zoals prikkelbaredarmsyndroom.


Voeding als oorzaak … of als medicijn

Sommige patiënten zijn – naast een manuele behandeling voor hun spanningshoofdpijn of migraine – ook gebaat met voedingsadvies. Bepaalde dranken en voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn of migraineaanvallen uitlokken. De meestvoorkomende zijn alcohol, koffie, suikerrijke voeding, kaas en rood vlees.

Als je vaak migraine hebt, raad ik ook magnesiumrijke voeding (groene bladgroenten, noten, bananen, zeewieren …) en/of magnesiumsupplementen aan.

Stress als mogelijke uitlokkende factor

Zowel bij spanningshoofdpijn als migraine is stress een mogelijke uitlokkende factor. Het loont dus zeker de moeite om je levensstijl eens kritisch onder de loep te nemen. Is er nog een balans tussen inspanning en ontspanning in je leven? Slaap je misschien slecht, omdat je veel stress hebt?

Als osteopaat kan ik meer evenwicht brengen in je parasympathische en sympathische zenuwstelsel, maar vaak is er meer nodig. Nieuwe, gezonde gewoontes op het vlak van bioritme, beweging, ontspanning, energiemanagement en voeding kunnen wonderen doen voor je hele gezondheid, dus ook voor je hoofdpijnklachten.


Heb je regelmatig last van spanningshoofdpijn of migraine? Maak dan gerust een afspraak voor een osteopathische behandeling.

Ligt de sleutel voor minder hoofdpijn in een gezondere levensstijl? Ontdek dan zeker mijn online levensstijltraject Let’s REMEET!

En ontdek zeker ook deze blogs:


Het totaalplaatje klopt

“Lynn onderscheidt zich door haar persoonlijke aanpak en unieke visie. Haar begeleiding is aangepast aan je leefwereld en situatie. Ik vind het ook heel sterk dat Goesting in Gezondheid een totaalplaatje biedt.” 

Els, Lochristi
Vernieuwend en uitdagend

“Lynn is perfect op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in haar vakgebied. Haar aanpak is modern en vernieuwend. Dat houdt de begeleiding uitdagend en interessant.” 

Marie-Rose, Maldegem
Net wat ik nodig had

"Via een vriendin hoorde ik over de aanpak van Lynn. Die werkte blijkbaar heel goed, want die vriendin was heel tevreden. Ik maakte een afspraak en voelde mij vanaf het eerste moment begrepen. Dit waren de dieetbegeleiding en het voedingsadvies dat ik nodig had!”

Jan, Lokeren

Alle fijne ervaringen


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK