> blog

Met lage rugpijn naar de osteopaat

Een van de meestvoorkomende klachten in mijn praktijk is lage rugpijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De symptomen zijn onder meer pijn, een gevoel van stijfheid, soms uitstralingspijn naar een bil of been. Ook een algemeen gevoel van instabiliteit komt vaak voor.

In tegenstelling tot rugklachten door een specifiek probleem, zoals een hernia of de gevolgen van een zware val, is de behandeling voor lage rugpijn niet vanaf het eerste moment duidelijk. Het is dan ook heel belangrijk om altijd eerst op zoek te gaan naar de oorsprong van de aanhoudende rugklachten.


Mogelijke oorzaken van lage rugpijn

  • zware fysieke inspanningen

Soms ligt de oorzaak van lage rugpijn in zware lichamelijke activiteiten. Dat zie ik vooral bij (top)sporters of arbeiders die in de bouw werken. De lage rugpijn ontstaat dan door overbelasting of door een verkeerde houding bij bepaalde bewegingen, zoals tillen.

  • … of net te weinig inspanningen

Maar bij veel patiënten die terechtkomen op mijn behandeltafel blijkt eerder een gebrek aan beweging de oorzaak van hun lage rugpijn. Vaak gaat het wel om mensen die een aantal keer per week matig intensief tot intensief sporten, maar die verder grote delen van de dag zittend doorbrengen. En niet zelden is hun zittende basishouding dan ook nog verkeerd. Bij overgewicht is het risico op lage rugpijn bovendien nog groter.

  • darmproblemen

Een derde veelvoorkomende oorzaak van lage rugpijn zijn darmproblemen. En daar zijn mijn patiënten vaak heel verwonderd om. Toch is de link tussen rug en darmen heel logisch. Want je darmen zijn ‘opgehangen’ aan een bindweefselstructuur die met je derde onderrugwervel verbonden is. Heb je vaak darmproblemen, zoals constipatie, diarree of buikkrampen? Dan staat er spanning op je darmen én op die structuur. Je darmen zijn minder beweeglijk en daardoor wordt er een druk op je onderrugwervel gecreëerd. Vaak zonder dat je het bewust opmerkt, vermindert de mobiliteit van je wervelkolom en ga je compenseren. Met onderrugklachten – en mogelijk ook symptomen in andere delen van je lichaam – tot gevolg.


Lage rugpijn voorkomen of behandelen

Als preventie of in de eerste fase van de klachten zit de oplossing in:

  • regelmatig rechtstaan en iets actiefs doen, liefst om het halfuur, minstens om het uur (in mijn boek Het immuniteitsplan staan leuke mini-work-outs om je zitgedrag mee te doorbreken)
  • aandacht voor ergonomie: een degelijke bureaustoel of een zitbal, de juiste hoogte van je bureaublad …
  • investeren in een goede matras en een degelijk kussen, want je slaaphouding ’s nachts heeft een impact op eventuele klachten overdag
  • stress vermijden, want bij stress span je je spieren voortdurend op, waardoor je na een tijdje pijn krijgt aan je rug, nek en schouders
  • de oorzaak van eventuele darmproblemen achterhalen en aanpakken – denk bijvoorbeeld aan een voedselallergie of -intolerantie, een verstoord microbioom (dysbiose), prikkelbaredarmsyndroom, leaky gut

Als je lage rugpijn chronisch wordt …

Vanaf een aantal weken met lage rugpijn kom je van een acute pijnfase in de fase van chronische pijn terecht. Dit is de fase waarin veel patiënten pas actie ondernemen. De mogelijke oplossingen die ik hierboven voorstelde, zijn dan meestal niet meer voldoende. Een gespecialiseerde behandeling, bijvoorbeeld door een osteopaat, is dan vaak noodzakelijk.


Osteopathische aanpak: eerst zoeken naar de oorzaak van je lage rugpijn, dan pas behandelen

Hoe start ik als osteopaat met de behandeling van lage rugpijn? Wel, stap nummer een is uiteraard een zoektocht naar de oorzaak van je pijn. Ik kijk daarbij veel verder dan je rug zelf. Niet zelden ligt de oorzaak van je rugpijn bij je bekken, benen, voeten of nieren. Of bij je darmen, zoals ik al uitgebreid aanhaalde.

We beginnen met een gesprek over je medische voorgeschiedenis en levensstijl. Vervolgens onderzoek ik je. Daarbij gaat mijn aandacht niet alleen naar je rug, maar ook naar de beweeglijkheid van je spieren, organen, heupen, bekken en wervelkolom. Deze mogelijke oorzaken van chronische lage rugpijn ontbreken nooit in mijn onderzoek:

  • een beperkte beweeglijkheid of net hypermobiliteit van je rug of wervelkolom
  • een verkeerd beweegpatroon door een probleem in je voet(en)
  • een (sport)blessure, zoals jumper’s knee, die lange tijd gecompenseerd werd door andere spieren of gewrichten te belasten
  • een beperkte beweeglijkheid van je darmen en de daarbij horende druk op je onderrugwervel

Zodra ik de oorzaak achterhaald heb, richt ik mijn behandeling van je lage rugpijn op het herstellen van de beweeglijkheid in je probleemzone(s).

Wat ook zéér belangrijk is bij lage rugpijn, ook in een chronische fase, is blijven bewegen. Ga bijvoorbeeld wandelen of zwemmen. Dat voelt in het begin misschien oncomfortabel en zelfs pijnlijk, maar hierin ligt wel degelijk (een deel van) de remedie. Verder raad ik ook dagelijkse oefeningen aan die de spieren van de buik, billen en bovenbenen versterken, want zo komt er minder druk op de rug.


Topkinesist Lieven Maesschalck maakte voor zijn praktijk Move to Cure een video over lage rugpijn die eindigt met vijf oefeningen die je dagelijks kunt herhalen om je klachten te verminderen.


Wil je meer beweging in je leven integreren om zo je energieniveau op te krikken, je gezondheid te verbeteren en je kans op lage rugpijn te verminderen?

Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Exercise! In 20 dagen help ik jou om meer te bewegen en je levensstijl te optimaliseren.

En ontdek zeker ook deze blogs:



Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK