> blog

Kurkuma: superfood voor je darmen!

“Een oosterse specerij met een gele kleur die curcumine bevat, een stof die antioxiderend en ontstekingswerend werkt.”

Welke vraag hoort bij dit antwoord?

Juist, kurkuma!


Kurkuma, een natuurlijke ontstekingsremmer

Kurkuma heeft dankzij televisiekoks, gezondheidsmagazines en lifestylebladen in korte tijd de Vlaamse keukens veroverd. En terecht. Want kurkuma is een echt superfood en heel goed voor de gezondheid van je darmen en darmflora. Het is een van de krachtigste natuurlijke ontstekingsremmende specerijen. Ik gebruik het zelf al jaren bij de voedingsbegeleiding in mijn praktijk en in mijn gerechten.

Preventief én curatief

Kurkuma heeft zowel een preventieve als een curatieve werking. Het helpt je spijsverteringsstelsel om gemakkelijker vetten te verteren. Met een stevige dosis kurkuma vermijd je een opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar ik integreer het ook in de behandeling van darmaandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom en dysbiose, waarbij de darmwand overgevoelig is en kan ontsteken. Een probleem dat met de ontstekingswerende kracht van kurkuma op een natuurlijke manier aangepakt wordt.


Andere heilzame effecten

Ik raad kurkuma vooral aan patiënten met darmproblemen aan. Maar het ontstekingswerende effect van kurkuma heeft ook invloed op andere delen van het lichaam. Kurkuma is een natuurlijk en krachtig kruid dat:

  • zorgt voor soepelere spieren, pezen en gewrichten
  • gewrichts- en spierpijnen vermindert
  • de productie van serotonine en dopamine (de gelukshormonen!) stimuleert
  • je weerstand verbetert
  • je concentratievermogen verhoogt
  • je cholesterol verlaagt
  • je lever ontgift
  • je mentale gezondheid positief beïnvloedt

Hoge dosis nodig

Je merkt het, ik ben een ongelofelijke fan van dit kruid. Het enige minpuntje? Je lichaam neemt kurkuma slecht op. Je lever en darmbacteriën breken heel snel kurkumapoeder af. Het gevolg? De hoeveelheid kurkuma die je via je voeding binnenkrijgt, is niet genoeg om te genieten van de positieve effecten en de heilzame werking. Daarvoor heb je een hogere dosis van dit superfood nodig. De oplossing? Voedingssupplementen met een hoge dosis kurkuma-extract.


Kurkumasupplementen met zwarte peper

Je vindt heel wat van die voedingssupplementen met kurkuma in biowinkels, op het internet of bij de apotheker. Mijn advies? Kies altijd voor kwaliteit en ga voor een supplement dat zwarte peper bevat. Want daarin zit de stof piperine, die de opname van kurkuma sterk verbetert. Wil je de beste garantie op een maximale opname? Neem dan je kurkumasupplementen tijdens een maaltijd. In mijn boek Goesting in gezondheid vind je trouwens heel wat recepten met kurkuma.

Gezonde groetjes

Lynn



Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK