> blog

Lekker en gezond eten?


Let’s REMEET your Taste!

Over gezonde voeding doen heel wat halve waarheden en onzinnige richtlijnen de ronde. Zo is niet alle vet slecht en zijn granen niet zo onschuldig voor je gezondheid als je misschien denkt. Als we teruggaan naar het voedingspatroon van de oermens, de jager-verzamelaar, beseffen we dat onze eetgewoonten in relatief korte tijd spectaculair gewijzigd zijn. En niet in positieve zin. Over het algemeen eten we te veel koolhydraten en bewerkte voeding, maar te weinig vezels, gezonde vetten en eiwitten. Om gezond te blijven en de optimale werking van ons immuunsysteem te garanderen, kunnen we maar beter opnieuw voeling krijgen met wat we op ons menu zetten. En ja, lekker én gezond eten gaan daarbij echt wel samen!

Ik geef je graag drie eenvoudig toepasbare tips om je voedingsgewoonten te verbeteren en tegelijk lekker en gezond te eten. Goed om te weten: voeding is een van de vijf pijlers van mijn unieke REMEET-model, dat ik uitleg in mijn boek Het immuniteitsplan en geïntegreerd heb in de behandelmethodes binnen mijn praktijk.


Tip 1 voor lekker en gezond eten: ga voor vet!

En nee, ik bedoel met dat vet geen frietjes, chips of boterkoekjes. Kies voor voeding met gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren, want die zijn ontstekingsremmend en dus positief voor je immuunsysteem.

Zet deze voedingsmiddelen regelmatig op het menu:

  • noten
  • vette vis, zoals zalm
  • schaal- en schelpdieren

Voeding uit de zee veelvuldig op je menu zetten, is sowieso een goed idee, want het is meestal anti-inflammatoir. Ga dus niet alleen voor vis en schaal- en schelpdieren, maar ook voor algen of wieren, zoals kumbu, wakame en dulse.


Tip 2 voor lekker en gezond eten: eet minder gluten

Het aantal mensen met een gevoeligheid of zelfs intolerantie voor gluten neemt almaar toe. Ons spijsverteringsstelsel heeft het moeilijk met de verwerking van gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in een aantal graansoorten, onder meer tarwe, rogge, spelt, durum en gerst. Ze zitten overvloedig in brood, pasta, koekjes …

Zelfs als je geen glutenintolerantie hebt, loont het om je consumptie van gluten te beperken. Zo belast je je spijsvertering minder en hou je je darmen gezond. In mijn praktijk merk ik bovendien dat patiënten die hun glutenconsumptie verminderen, meestal ook evenwichtiger en gevarieerder gaan eten. Ze denken verder dan het klassieke boterhammetje met choco ’s morgens en variëren met fruit, yoghurt, granola — Lynn's granola —, een eitje, een gezonde smoothie. Zo krijgen ze meer vezels, mineralen en vitamines binnen.


Tip 3 voor lekker en gezond eten: bereid je voor op moeilijke momenten

Gezond eten kost tijd. Een diepvriespizza opwarmen is nu eenmaal eenvoudiger dan gezonde, verse ingrediënten kopen en een evenwichtige maaltijd klaarmaken. Bereid je daarom voor op drukke dagen, zodat je niet in de val van kant-en-klare, bewerkte voeding trapt. Enkele tips:

  • Kook tijdens het weekend een grote pot lekkere groentesoep en vries porties in. Denk verder dan de klassieke juliennesoep. Je immuuncellen houden ook van ingrediënten zoals broccoli, venkel, asperge, oregano, peterselie en kurkuma.
  • Maak wat meer klaar van je gezonde diner, zodat je de middag erna ook een gezonde lunch hebt.
  • Neem altijd een portie noten mee naar je werk. Een gezonde snack die snel je honger stilt en je weghoudt van de koekjeskast!

Klaar voor de next steps om je voedingsgewoonten te verbeteren en tegelijk lekker én gezond te eten?

Wil je evenwichtig, gezond en lekker eten en zo je energieniveau een boost geven? Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste! In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.


Ready with REMEET your Taste?
Start to REMEET your Rhythm!

Ontdek mijn tips

Ruimte voor
rust