Fibromyalgie, waarom een veelzijdige behandeling een must is
Fibromyalgie is een chronische aandoening waarvoor – gelukkig! – meer en meer aandacht is. Patiënten met deze aandoening ervaren onder meer wijdverspreide pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen en gevoeligheid op specifieke plekken in hun lichaam. Helaas is de precieze oorzaak nog niet bekend. Daardoor kunnen fibromyalgiepatiënten niet altijd rekenen op het begrip dat ze verdienen. In mijn praktijk worden ze warm ontvangen, want ik weet door jarenlange ervaring met deze patiënten dat hun aandoening zeer complex, slopend en ingrijpend is. En dat een veelzijdige behandeling bij fibromyalgie een must is.
Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?
Als je de lijst van mogelijke symptomen ziet, besef je meteen waarom ik fibromyalgie een bijzonder complexe aandoening noem.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- diffuse pijn op meerdere plaatsen in het lichaam
- gevoeligheid op specifieke plekken in het lichaam
- stijfheid in gewrichten, spieren en pezen
- aanhoudende vermoeidheid
- slaapproblemen
Andere symptomen die gerelateerd zijn aan fibromyalgie:
- hoofdpijn
- concentratie- en geheugenproblemen
- spijsverteringsproblemen
- stemmingsstoornissen (zoals depressie en angst)
- overgevoeligheid voor warmte en koude
[Bron foto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fibromyalgie]
Komt fibromyalgie vaak voor?
Dat weten we niet precies. Omdat fibromyalgie zo’n complexe aandoening is en er nog geen wetenschappelijke consensus over bestaat, krijgen veel patiënten een andere diagnose … of geen diagnose. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 1 tot 2 procent van de algemene bevolking lijdt aan fibromyalgie. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste patiënten zijn tussen 25 en 40 jaar wanneer ze de diagnose krijgen.
Wat is de oorzaak van fibromyalgie?
Dat is dus helaas nog niet bekend. Er zijn wel meerdere theorieën. Zo denken sommige onderzoekers dat fibromyalgie gerelateerd is aan afwijkingen in de manier waarop de hersenen en het ruggenmerg pijnsignalen verwerken, waardoor de patiënten gevoeliger zijn voor pijn. MRI’s bij patiënten hebben dit verband al aangetoond.
Andere onderzoekers gaan ervan uit dat fibromyalgie ontstaat door een combinatie van genetische, neurologische en biologische factoren én omgevingsfactoren. Zo zouden virale of bacteriële infecties kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte. Maar ook een fysiek of emotioneel trauma en chronische stress zijn eraan gerelateerd.
Uit mijn research voor mijn eerste boek Goesting in gezondheid: gezond eten voor rustige darmen en een energiek leven bleek ook een sterk verband tussen fibromyalgie en het microbioom. Je leest er meer over in mijn artikel Fibromyalgie en de link met je darmflora. Dit onderzoeksgebied is momenteel volop in ontwikkeling.
Meer onderzoek is sowieso nog nodig om de aandoening helemaal te doorgronden. De laatste jaren is de interesse bij wetenschappers gelukkig sterk gestegen. Zowel binnen de genetica, endocrinologie en neurologie als binnen de immunologie en psychologie lopen er veel onderzoeken.
Wat zijn mogelijke behandelingen bij fibromyalgie?
De oorzaak van fibromyalgie is niet duidelijk … en een eenduidige remedie die voor elke fibromyalgiepatiënt werkt, bestaat helaas ook nog niet. Een combinatie van medicatie, gerichte therapie en levensstijlaanpassingen kunnen de symptomen vaak wel verminderen. Zo krijg je meer levenskwaliteit.
Op het vlak van medicatie schrijven artsen regelmatig pijnstillers, antidepressiva, anticonvulsiva en spierontspanners voor. Deze medicijnen genezen niet, maar onderdrukken de symptomen. Therapieën waarvan het effect aangetoond is, zijn onder meer fysiotherapie, ergotherapie en cognitieve gedragstherapie.
Binnen mijn praktijk heb ik dankzij jarenlange ervaring en een combinatie van specialisaties een eigen behandelingsmethode kunnen ontwikkelen die al veel fibromyalgiepatiënten heeft kunnen helpen en een goede aanvulling is op de medische begeleiding die ze krijgen van hun arts(en). Dit zijn de verschillende stappen:
Een uitgebreide intake als eerste stap
Voor een eerste consultatie trek ik altijd voldoende tijd uit. Ik vind het belangrijk om je verhaal te horen, je huidige levensstijl te leren kennen en je grondig te onderzoeken, zodat we een degelijk fundament hebben om je behandeling op te bouwen.
Ik vraag patiënten altijd om hun medisch dossier mee te brengen, zodat ik me op basis van eerdere scans en/of onderzoeken van bloed, urine, stoelgang of speeksel een beeld kan vormen. Als er belangrijke of up-to-date informatie ontbreekt, geef ik dat aan en kunnen we bijkomende analyses plannen.
Het voorstel dat ik uitwerk voor je behandeling op maat is afgestemd op jouw klachten, situatie en gewoonten. Vanuit mijn specifieke expertises focus ik hoofdzakelijk op:
- osteopathie
- advies over levensstijlaanpassingen
- voedingsadvies
Osteopathie bij fibromyalgie
Als osteopaat kan ik jou helpen om pijn en stijfheid in je gewrichten, spieren en weefsels te verminderen. Door zachte manuele manipulatie vergroot ik je bewegingsvrijheid en stimuleer ik je bloedcirculatie. Dat kan helpen om minder pijn en ongemak te voelen. Doordat ik ook werk op het evenwicht tussen je sympathische en parasympathische zenuwstelsel, voel je je meer ontspannen en slaap je beter. Patiënten met een angststoornis geven aan dat een osteopathische behandeling hen ook helpt om hun angstgevoelens beter onder controle te houden.
Lees meer over mijn osteopathische behandelingen.
Levensstijladvies bij fibromyalgie
Fibromyalgie heeft hoe dan ook een zware impact op je levenskwaliteit. Door je levensstijl aan te passen, lukt het vaak wel om de impact van symptomen wat te verminderen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat er geen specifieke levensstijl is die voor elke patiënt werkt. Het is maatwerk dat afhangt van je symptomen, persoonlijkheid en mogelijkheden. Enkele elementen waarmee ik in meer of mindere mate bij elke patiënt aan de slag ga binnen een fibromyalgiebehandeling, zijn:
Slaap
Slaapstoornissen zijn mogelijk een trigger voor het ontstaan van fibromyalgie. En patiënten met fibromyalgie slapen vaak slechter door symptomen zoals pijn, overgevoeligheid en stemmings- of angststoornissen. Met gericht, stapsgewijs opgebouwd advies over je slaaproutines help ik je om voldoende en kwaliteitsvol te slapen.
Beweging
Veel zitten en liggen is voor geen enkele mens gezond, dus ook niet voor fibromyalgiepatiënten. Maar als je erg moe bent en veel pijn hebt, is het natuurlijk begrijpelijk dat je weinig zin hebt om in beweging te komen. Toch is het een van de sleutels om je beter te voelen. Ik help je om stelselmatig meer te bewegen, zonder jezelf voortdurend te forceren, zodat je klachten verminderen en je opnieuw kunt genieten van (aangepaste) beweging.
Stress
Chronische stress zou een van de triggers van fibromyalgie zijn. En net zoals bij slaapproblemen is het een factor die je klachten kan verergeren als je de aandoening eenmaal hebt. Een moeilijk verhaal natuurlijk, want omdat fibromyalgie zo’n grote impact heeft op je leven op alle vlakken (professioneel, sociaal, zorg voor kinderen, huishouden, vrije tijd …) wordt de aandoening zelf een grote stressfactor in je leven. Ik help je om meer ontspanning te vinden en kan je gericht doorverwijzen naar een psycholoog of psychotherapeut als dat nodig is.
Energiemanagement
Elke mens beschikt over een dagelijks ‘potje’ energie. Maar bij fibromyalgiepatiënten is dat potje heel snel leeg. Het komt er dus op aan om je energie te managen. Dat kun je doen door enerzijds energievreters te verminderen of elimineren en anderzijds energieboosters in je leven te integreren. Ik ga samen met jou op zoek en help je stap voor stap om je energiepeil te verhogen.
Voeding
Ook gezonde, evenwichtige voeding kan een bijdrage leveren aan een vermindering van je klachten. Met een voedingspatroon op jouw maat kun je evolueren naar een leven met minder spijsverteringsproblemen en meer vitaliteit. Ik ga er zo meteen graag nog wat dieper op in.
Deze vijf onderdelen zijn meteen ook de domeinen van mijn unieke REMEET-model. Ik bouwde mijn werking en behandelingen er volledig rond op. Het model vormt trouwens ook de rode draad in mijn boek Het immuniteitsplan.
Voedingsadvies bij fibromyalgie
Advies rond voeding is een belangrijk aspect van de meeste behandelingen bij fibromyalgie. Mogelijk reageert je lichaam slecht op voedingsstoffen die vroeger geen enkel probleem voor je waren. Voedingsintoleranties kunnen je heel wat ongemak bezorgen. Daarnaast is voeding natuurlijk je belangrijkste energiebron. Dus we kunnen voeding ook gericht inzetten om je energiepeil te boosten.
In mijn voedingsadviezen vertrek ik vanuit mijn kennis als orthomoleculaire kPNI-therapeut op het vlak van:
- supplementen van vitaminen/mineralen (op basis van aangetoonde tekorten in je bloed)
- voedingsintoleranties (zoals gluten, lactose, fructose …)
- probiotica (om je microbioom meer in balans te brengen)
- periodiek vasten (alleen als dat in jouw situatie wenselijk en mogelijk is)
- insulineresistentie
- laaggradige ontstekingen
- andere balans in macronutriënten (meer eiwitten en gezonde vetten, minder koolhydraten)
- …
Patiënt aan het woord
“Dat Lynns adviezen heel haalbaar zijn, is echt een verademing. Voor mijn intoleranties moest ik al vaak strenge diëten volgen, maar dat hield ik nooit vol. Lynn zocht naar een gulden middenweg die voor mij werkt. Ik voel dat ik er nog niet helemaal ben, het herstel gaat in fases, maar er is progressie. En dat is al heel veel, want een behandeling bij fibromylagie is niet evident.”
Vrijuit praten, zonder schaamte: mijn pleidooi op Internationale Vrouwendag
8 maart. Al meer dan een eeuw lang Internationale Vrouwendag. En nog áltijd nodig. Op héél veel vlakken, van economisch tot maatschappelijk. Maar zelf wil ik de aandacht vestigen op het thema dat mij heel nauw aan het hart ligt: gezondheid en praten over gezondheid.
Waarom ben ik altijd moe?
Ben je ook altijd moe en wil je achterhalen hoe dat komt? Dan vind je vast en zeker inspiratie in deze lijst met tien mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
Ben ik in de (peri)menopauze?
De laatste maanden komen de menopauze en perimenopauze meer en meer in de aandacht. Een evolutie die ik toejuich! Want hoe meer vrouwen geïnformeerd zijn over de fase waar ze doorheen moeten, hoe beter.