> blog

Meer energie?

Let’s REMEET
your Extra Energy!

Alleen met genoeg energie raak je op een vitale, positieve en aangename manier door je dag. Maar zelfs als je voldoende slaapt, genoeg beweegt, niet te veel stress hebt en gezond eet, kan je energieniveau op een te laag pitje staan. Waar je dan meer energie haalt? Aan de ene kant door je lichaam niet onnodig te belasten met toxines. Denk aan nicotine, alcohol, lucht- en waterverontreiniging, plastic, sommige medicijnen, geraffineerde suiker … Al die stoffen hebben een impact op de werking van je lever, darmen en immuunsysteem. Aan de andere kant door bepaalde gewoonten eens onder de loep te nemen. Zoals je maaltijdfrequentie en de prikkels waaraan je jezelf al dan niet blootstelt.

Ik geef je graag drie eenvoudig toepasbare tips om meer energie te krijgen en je lichaam weerbaarder te maken, los van je bioritme, beweeggewoonten, stressniveau en voeding. Goed om te weten: extra energie is een van de vijf pijlers van mijn unieke REMEET-model, dat ik uitleg in mijn boek Het immuniteitsplan en geïntegreerd heb in de behandelmethodes binnen mijn praktijk.


Tip 1 voor meer energie: geef niet altijd toe aan goesting

Ik merk bij veel van mijn patiënten dat ze de slechte gewoonte hebben om de hele dag door te eten, van het moment dat ze opstaan tot vlak voor ze gaan slapen. Niet uit honger, maar uit goesting. Hun spijsvertering krijgt daardoor geen rust en belast de hele dag hun energieniveau. ’s Nachts moeten de laatste snacks nog verteerd worden en heeft hun immuunsysteem – dat vooral actief is wanneer we slapen – minder kans om zijn werk goed te doen.

Mijn advies voor meer energie is om jezelf een vaste periode op te leggen waarbinnen je calorieën mag opnemen. Het gaat dus niet alleen over eten, maar ook over het drinken van frisdranken, fruitsappen of alcohol. Binnen dit principe van periodiek vasten of intermittent fasting wordt een periode van acht uur als ideaal gezien. De andere zestien uur van een etmaal gun je je spijsvertering rust. Je eet dus bijvoorbeeld je eerste maaltijd van de dag rond 11 uur in de voormiddag en je laatste maaltijd rond 19 uur. Uiteraard is het dan niet de bedoeling om zo veel te eten als je kunt en allerlei ongezonde dingen naar binnen te proppen. Evenwichtige en gezonde maaltijden blijven de norm.

Vind je zestien uur lang? Probeer dan langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met twaalf uur (dat lukt al door simpelweg je avondsnacks te schrappen) en maak de periode week na week korter. Je zult merken dat je meer energie krijgt. Van periodiek vasten is aangetoond dat het je metabole flexibiliteit verhoogt en je immuunsysteem versterkt.


Tip 2 voor meer energie: trek de natuur in

Bosbaden, al ooit van gehoord? In Japan is dat een type mindfulness dat je opnieuw in contact brengt met de natuur, via al je zintuigen. De natuur is de oorspronkelijke habitat van de mens en heeft ons zoveel goeds te bieden.

Een voorbeeld van dat ‘goeds’? Bacteriën! Echt waar. We associëren aarde met vuil, maar de aarde bevat heel wat micro-organismen die ons microbioom kunnen verbeteren en zo onze weerstand vergroten. Bovendien geeft de natuur met al haar groen ons energie én brengt ze ons tegelijk tot rust. Deze tip voor meer energie past dus ook perfect binnen de REMEET-pijler Mindset.


Tip 3 voor meer energie: wees kritisch

Toxines helemaal uit je leven bannen, is vandaag de dag haast onmogelijk geworden. Toch heb je meer invloed op wat je lichaam binnenkomt dan je denkt. Een lijstje van de toxines die je grotendeels kunt vermijden:

  • nicotine
  • alcohol
  • onnodige medicijnen
  • geraffineerde suiker
  • pesticiden (geef de voorkeur aan biologische groenten en fruit)
  • smaakversterkers en bewaarmiddelen (geef de voorkeur aan onbewerkte voeding)
  • hormoonverstoorders (geef de voorkeur aan zeep, shampoo, make-up, verzorgingsproducten, poetsmiddelen … op natuurlijke basis)

Door deze toxines tot een minimum te beperken, ontzie je je lever en je darmen en kan je immuunsysteem zich bezighouden met pathogenen die je zelf niet kunt vermijden. En zo heeft je lichaam meer energie over voor andere zaken.


Klaar voor de next steps om jezelf meer energie te gunnen?

Droom je van een energieker, vitaler leven? Ontdek dan zeker mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Extra Energy! In 20 dagen help ik jou op weg naar een optimaal energiemanagement.


Ready with REMEET your Extra Energy?
Let's REMEET your Taste!

Ontdek mijn tips

Kies voor
gezond

Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK