Toon me je darmflora… en ik zeg hoe je je voelt
De link tussen je darmflora en je mentale en lichamelijke gezondheid is onmiskenbaar.
Herken jij deze situaties:
- Je ligt al een uur in bed, maar kunt niet slapen omdat er letterlijk iets op je maag ligt en je je lichtjes misselijk voelt.
- Tijdens een maaltijd gaat je buik luidruchtig te keer en moet je regelmatig opstaan om naar het toilet te gaan.
- Een uurtje nadat je lekker geluncht hebt, zakt je energieniveau naar een dieptepunt en zit je met een opgeblazen gevoel in je bureaustoel te suffen voor je computerscherm.
- Tijdens een stresserende periode wissel je dagen met diarree af met dagen met constipatie.
- Je hebt na een maaltijd last van buikkrampen die je hinderen in je bezigheden.
Klinken die situaties je best wel vertrouwd in de oren? Dan is er niet noodzakelijk een reden om je zorgen te maken. Want we hebben allemaal weleens last van onze darmen. Maar als die situaties meer de regel vormen dan de uitzondering, dan is de kans groot dat er wat schort aan je darmflora. Gelukkig zijn er manieren om je darmflora te verbeteren.
Fleurige naam
Het menselijk lichaam is echt fascinerend. Het is een ingenieus raderwerk waarin alles met elkaar verbonden is. Organen zoals je hart, je longen en je hersenen spelen natuurlijk een prominente rol in de werking van je lichaam. Maar wist je dat ook je darmflora een grote invloed op je gezondheid heeft?
Darmflora is de fleurige en overkoepelende term om te verwijzen naar alle goede en minder goede micro-organismen die in je darmen aanwezig zijn. Ze staan in voor de vertering van alles wat je eet en drinkt. Maar ze spelen ook een cruciale rol in onder meer je energieniveau en je humeur.
Balans, balans, balans
Als het aantal goede en minder goede micro-organismen in je darmen in balans is, is er niets aan de hand. Maar als er door je eetpatroon, je levenswijze, te veel antibiotica of een medische aandoening een onevenwicht ontstaat tussen je goede en slechte darmbacteriën, dan kun je (nog meer) problemen krijgen met je gezondheid. Zelfs op mentaal vlak, want via de nervus vagus staan je darmen rechtstreeks in verbinding met je hersenen. Aandacht hebben voor de signalen van je darmen en je darmflora verbeteren is dus de boodschap.
Breng je darmflora zelf in balans
Je darmflora heeft dus veel impact op je gezondheid. Maar gelukkig heb je zelf behoorlijk wat invloed op de toestand van je darmflora. Je kunt er zelf voor zorgen dat je darmflora in topconditie is en blijft. Door een aantal zaken niet te doen – zoals een stressvol leven leiden, te veel suiker eten en onnodig antibiotica slikken – maar ook door de juiste, gezonde voeding te eten en zo je darmflora te verbeteren.
Ik help je graag op verschillende manieren om je darmflora te verbeteren:
- Met mijn boek Goesting in gezondheid
Ik heb het boek Goesting in gezondheid: gezond eten voor rustige darmen en een energiek leven geschreven, dat sinds 2018 te koop is in de meeste boekhandels en via mijn webshop.
- Met mijn e-books
Tijdens het intensieve research- en schrijfproces voor mijn boek kreeg ik massa’s inspiratie voor nieuwe invalshoeken en praktische tips voor lezers … maar ik kon onmogelijk alles in het boek verwerken. Daarom heb ik nog drie e-books geschreven rond het thema gezonde darmen.
- Met mijn online traject voor gezonde darmen
Ik heb een informatief en heel praktisch online traject uitgewerkt om jou in acht lessen te begeleiden naar gezonde darmen én een gezonde levensstijl. Het traject bestaat uit filmpjes, recepten, tips, adviezen, workshops, opdrachten en e-books die jou inspireren en motiveren. Tijdens dit online traject ga ik samen met jou op weg naar een evenwichtige darmflora.
- Met een traject in mijn praktijk
Liever een traject met mijn persoonlijke begeleiding? Dan ben je ook welkom in mijn praktijk. Ik heb een specifiek traject ontwikkeld voor mensen die hun darmen gezond willen houden of gezonder willen maken. Daarin combineer ik gericht voedingsadvies met osteopathische behandelingen.
Gezonde groetjes,
Lynn
Wil jij meer weten over gezonde darmen? Duik dan in mijn boeken of ontdek hoe ik je kan helpen
Gezond eten is ook … ‘zondigen’ zonder schuldgevoel
Een tijdje geleden nam ik deel aan een opleiding. De deelnemers waren allemaal ondernemers van een netwerk en kenden elkaar min of meer. Op tafel stonden heerlijk chocolaatjes. En wie mij een beetje kent, weet dat ik chocolade werkelijk onweerstaanbaar vind. Dus nam ik er eentje (en nog een tweede) en genoot van de hemelse smaak …
Voldoende slaap is ontzettend belangrijk om je goed te voelen. Zomernachten kunnen een goede nachtrust in de weg zitten, waardoor je je overdag bijvoorbeeld futloos voelt of je slecht kunt concentreren. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om ook tijdens een warme nacht goed te slapen. In dit artikel vind je enkele manieren om tijdens de zomerse nachten zo koel mogelijk te blijven.
Het REMEET-model
Ben je vaak moe? Wil je een leven vol energie? Heb je een chronische aandoening? Dan is mijn unieke REMEET-model jouw doelgerichte stappenplan naar een gezond, vitaal leven en een sterk immuunsysteem!