Welke (sport)klachten behandelt een osteopaat?
Als osteopaat zie ik dagelijks mensen in mijn praktijk met klachten die gelinkt zijn aan de sport die ze beoefenen. Ze komen naar mij met zeer uitgesproken symptomen … en zijn vervolgens verbaasd wanneer ik niet alleen de plaats behandel waar het pijn doet. Dat komt natuurlijk omdat een osteopaat altijd op zoek gaat naar de oorzaak van symptomen of (sport)klachten én naar de reden waarom die zo hardnekkig zijn.
In het lichaam hangt alles met elkaar samen. Een probleem op één plek kan gevolgen hebben voor een plek waar je het totaal niet verwacht. Net die speurtocht vind ik zo fantastisch aan mijn job als osteopaat! En voor sportblessures heb ik een bijzondere fascinatie. In het begin van mijn carrière werkte ik als osteopaat bij topkinesist Lieven Maesschalck. Ik behandelde heel wat topsporters, onder wie een aantal Rode Duivels, internationale basketbalspelers en balletdansers. Een schat aan ervaring leverde dat mij op!
Ik zet in deze blog graag vier veelvoorkomende (sport)klachten op een rij, met concrete behandelvoorbeelden uit mijn praktijk. Aan de basis van al deze klachten ligt overbelasting.
Frozen shoulder
Bij een frozen shoulder ervaar je een zeurende, drukkende pijn in je schouder. In die mate zelfs dat hij ‘bevroren’ lijkt en je je schouder en vaak ook je arm nog maar heel moeizaam kunt bewegen. De oorzaak kan een val of ontwrichting zijn, maar een ontsteking van een pees of slijmbeurs door overbelasting zie ik in mijn praktijk vaker als reden. De klachten door een frozen shoulder kunnen tot wel drie jaar aanhouden.
Onlangs heb ik een vijftigjarige vrouw behandeld die al twee jaar haar favoriete sport, tennis, niet meer kon beoefenen door een frozen shoulder. Mijn aandacht ging tijdens de behandeling grotendeels naar de linkerzijde van haar bekken. Niet onlogisch, als je weet dat je rechterschouder en linkerheup bijna altijd samen in beweging zijn.
Bij een jongeman die ik maanden eerder behandelde, lag de remedie voor zijn frozen shoulder dan weer in een behandeling van de regio van de dunne darm. Door darmklachten had hij lange tijd onbewust zijn houding aangepast, met uiteindelijk gevolgen voor zijn schouder.
Pubalgie
Patiënten met pubalgie hebben pijn in de lies en schaamstreek, vooral tijdens het sporten. Het zijn de spieren aan de binnenkant van de bovenbenen (de adductoren) – die hun oorsprong hebben op het schaambeen – die dan overbelast zijn. Pubalgie ontstaat door een onevenwicht in het bekken en komt vooral voor bij sporten met veel korte, explosieve bewegingen. Ook bij mensen met een overwegend zittende job die zeer eenzijdig sporten (bijvoorbeeld alleen joggen) duikt pubalgie weleens op. Vaak is er sprake van verzwakte buikspieren of verkorte spieren in de heupen, hamstrings en rug. Als de oorzaak van de pubalgie niet aangepakt wordt, kunnen je klachten chronisch worden, waarbij de pijn begint uit te stralen naar je onderbuik.
Ooit behandelde ik een marathonloopster die al langere tijd last had van pubalgie. De zeer lokale behandelingen en oefentherapie die ze al achter de rug had, hielpen niet. Mijn onderzoek bracht een afwijkende stand van haar linkerheup aan het licht. Die afwijking had ook een impact op haar linkerknie en linkervoet en creëerde een verhoogde spanning op haar linkeradductoren. Door een gerichte behandeling van haar bekken was ze na enkele osteopathiesessies van haar pubalgie verlost.
Soms is een combinatie van osteopathie en oefentherapie zeker aangewezen. Je kunt dan gebaat zijn bij een oefenprogramma met onder meer stabiliteitstraining (core stability) en oefeningen waarbij de heupen voldoende gestrekt worden. Daarvoor verwijs ik je dan door naar een kinesist.
Jumper’s knee
Bij jumper’s knee is de pees tussen je knie en onderbeen overbelast. Die overbelasting kan ontstaan wanneer je een sport doet waarin je veel springt (zoals bij basketbal) of wanneer je – in om het even welke sport – je trainingsritme te snel opbouwt. Wat ik ook heel vaak als oorzaak van jumper's knee zie in mijn praktijk is een veranderde stand van de knie of asymmetrische stand van de onderste ledematen, of bewegingsverlies in het bekken of de onderrug. Overgewicht is een risicofactor voor de ontwikkeling van jumper’s knee.
De klachten die samenhangen met jumper’s knee treden in de beginfase alleen op tijdens het sporten. Als de oorzaak niet aangepakt wordt, kunnen je klachten chronisch worden en je dagelijkse leven echt hinderen. Je krijgt dan bijvoorbeeld ook last als je een trap oploopt of met de auto rijdt.
Acute lumbago (het ‘verschot’)
Bij een acute lumbago ervaar je een plotse, zeer felle pijn in je onderrug die je bewegingen meteen blokkeert. De pijn kan zo intens zijn dat je amper nog kunt bewegen en straalt soms ook uit naar je billen of bovenbenen. Een lumbago kan voor het eerst opduiken tijdens het sporten, maar vaker nog gebeurt het tijdens een alledaagse activiteit, zoals de vaat uit de vaatwasser halen of opstaan uit de sofa.
De oorzaak ligt in de meeste gevallen in een blokkade in het gewricht tussen twee wervels, waarbij ook de kleine spieren rond het facet verkrampen, gecombineerd met een verkramping van je stabiliserende rugspieren. Dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Meestal is er al langere tijd sprake van gespannen spieren, bijvoorbeeld door stress of een verkeerde zithouding. Zodra je die spierspanning gewaarwordt, zou je eigenlijk actie moeten ondernemen en een preventief bezoek brengen aan een osteopaat.
Is de fase van preventie voorbij en zit je met een acute lumbago? Dan zal ik in de beginfase kiezen voor een zachte manuele behandeling die je spieren ontspant. Zodra de pijn afneemt, focus ik op technieken om de blokkades en het bewegingsverlies aan te pakken die aan de oorzaak van je lumbago liggen.
Overbelasting als aanwijsbare oorzaak
Je merkt het, bij al die klachten – en mijn lijstje is uiteraard niet volledig – is er overbelasting in het spel. Als osteopaat onderzoek ik dan waarom die overbelasting opduikt en vooral ook waarom ze niet voorbijgaat. Vaak voorkomende oorzaken die ik osteopathisch behandel zijn:
- een slechte doorbloeding (waardoor er te weinig bouw- en brandstoffen worden getransporteerd naar de overbelaste zone)
- een spanning op de bloedvaten of zenuwen (waardoor er in de overbelaste zone afvalstoffen blijven zitten)
- een overprikkeling van bepaalde zenuwen (waardoor er een onevenwicht is tussen het parasympathische en sympathische zenuwstelsel)
Wanneer een lichaamszone slecht doorbloed is, er zenuwen gekneld of overprikkeld worden of bloedvaten belemmerd worden, gaat je lichaam dat vaak compenseren door andere delen van je lichaam te belasten. Die zones gaan vervolgens pijn doen, ook al zit daar de oorzaak niet. Net daarom is het zo belangrijk om de oorzaak te vinden en niet gewoon de symptomen te behandelen.
Ook osteopathie voor sporters met stress
Maar het gaat bij dit soort klachten vaak niet alleen over lichamelijke overbelasting. Ook mentaal kan de druk op sporters soms doorwegen, zowel door hun eigen verwachtingen als de verwachtingen van buitenaf. En het is bekend dat stress ook tot bepaalde blessures kan leiden, onder meer door de spierspanning die erdoor ontstaat.
Stress heeft een grote impact op de werking van je autonome zenuwstelsel. Via specifieke manuele technieken kan ik opnieuw evenwicht brengen tussen je parasympathische en sympathische zenuwstelsel, waardoor je rustiger wordt en de spierspanning afneemt. Uiteraard is het belangrijk om ook de oorzaken van de stress aan te pakken. Vaak verwijs ik patiënten met chronische stress door naar een psycholoog of psychotherapeut. Bij sporters kan ook een mental coach begeleiden bij stressreductie.
Is stoppen met sporten altijd nodig als je een blessure hebt? Nee, zeker niet. Vaak is tijdelijk minder sporten aangewezen, maar het is wel belangrijk om in beweging te blijven. In mijn online levensstijltraject Let’s REMEET! legt kinesist Lieven Maesschalck uit waarom:
Ben je nog geen actieve sporter en wil je meer beweging in je leven integreren om zo je energieniveau op te krikken en je gezondheid te verbeteren?
Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Exercise! In 20 dagen help ik jou om meer te bewegen en je levensstijl te optimaliseren.
En ontdek zeker ook deze blogs:
"Toen we buitenkwamen na ons intakegesprek hadden zowel wij als Kiani een heel goed gevoel. We waren er echt van overtuigd dat Lynn ons zou kunnen helpen. En dat is ook gebleken.”
Mara, Lokeren“Ik was om de haverklap ziek. Toen ik in enkele maanden tijd maar liefst vier keer verkouden was geworden, klopte ik aan bij Lynn. We focusten op mijn voeding en ik kreeg het advies om periodiek te vasten. Ook haar tips om beter te slapen deden wonderen.”
Nathalie, ZaffelareEen helder onderbouwde uitleg over de verschillende domeinen waaraan je gedurende 20 dagen kunt werken om je immuniteit te versterken. Ik ben ondertussen begonnen aan het domein MINDSET, en na een paar dagen voelde ik al verschil: meer energie, minder stress en minder zin in zoetigheden. Oorspronkelijk wou ik enkel het domein MINDSET doorlopen maar ik heb beslist om de andere domeinen ook aan te pakken.
Stephanie, Halle