> blog

Hoe je immuniteit versterken en kwaaltjes voorkomen?

Preventief je immuniteit versterken is de boodschap, maar hoe begin je daaraan? Ik deel enkele doe-het-zelftips om je immuunsysteem in topconditie te houden, het hele jaar rond.


Tip 1 om je immuniteit te versterken: investeren in een gezonde darmflora

Je microbioom is de verzameling van alle micro-organismen die je lichaam bevolken. In je darmen verteren ze vezels en produceren ze allerhande nuttige molecules, maar ze sturen er ook je immuniteit aan. 80 procent van de afweermechanismen en gezonde bacteriën die je natuurlijke immuniteit bepalen, bevinden zich in je darmen! Gezonde voeding is dan ook een hoofdrolspeler om je natuurlijke immuniteit in topvorm te houden.

Natuurlijke, gezonde voeding met veel plantaardige componenten (zoals groenten, fruit en noten), zeevoedsel (zoals vis, schaal- en schelpdieren, wieren), eieren en gevogelte is het beste wat je op je menu kunt zetten. Industriële voedingsproducten die te dikwijls bewerkt, gewijzigd of gemanipuleerd zijn tijdens het productieproces, vermijd je maar beter. Ze bevatten vaak slechts een minimum of totaal geen vitamines, mineralen en fytonutriënten en die hebben we als mens broodnodig! Bovendien is industriële voeding vaak zwaar belast met toxische stoffen, zoals pesticiden, E-nummers en andere synthetische toevoegsels.

Een gezond microbioom krijg je in de eerste plaats door gezond te eten. Je kunt je darmflora wel extra ondersteunen en je gehele immuniteit versterken met gefermenteerde voeding (zoals een stevige zuurkoolschotel in combinatie met onbewerkt vlees of vis).

Tip 2 om je immuniteit te versterken: kiezen voor voedingssupplementen 

Voedingssupplementen kunnen je immuunsysteem bevorderen. Zowel preventief als curatief. Maar welke supplementen kun je dan het best innemen? Ik zet de belangrijkste supplementen op een rij met een woordje uitleg:


Vitamine D

Vitamine D is hét voedingssupplement bij uitstek om je immuniteit te versterken. Vitamine D halen we deels uit de voeding, maar voor het overgrote deel hebben we natuurlijk zonlicht nodig. Op onze breedtegraad staat de zon buiten de zomermaanden helaas doorgaans te laag. De huid kan dan geen vitamine D aanmaken. Om ons te beschermen tegen de koude en schadelijke UV-straling dekken we onze huid bovendien af met zonnecrème en kleding, die ook de vitamine D-productie in de huid beletten. Mijn tips:

  • Buiten de zomermaanden is Vitamine D-suppletie zeker aangeraden. 
  • Laat het vitamine D-gehalte in je bloed jaarlijks nakijken en stuur tijdig bij.

Wist je trouwens dat een tekort aan vitamine D je risico op blessures vergroot?

Andere vitamines en mineralen

  • Van vitamine C wordt gezegd dat het de ernst en de duur van verkoudheden vermindert. Eet voldoende citrusvruchten of vul je dagelijkse dieet aan met een vitamine C-supplement.
  • Selenium, zink en jodium zijn ook belangrijke immuniteitsboosters. Zink zou de duur van een verkoudheid met een derde verkorten. Je neemt een supplement het best bij het begin van de symptomen.

Immuniteitstimulerende fytosupplementen 

  • Enchinacae beschermt preventief en is ook effectief tijdens een infectie. Bovendien beschermt en herstelt Echinacea de slijmvliezen. Start gerust een kuur vóór de winter en hou de supplementen bij de hand voor wanneer er een luchtwegprobleem opduikt.
  • Vlierbessensiroop en vlierbesextract is het enige waarvan echt bewezen is dat het actief (griep)virussen kan uitschakelen. Bovendien is vlierbes immuunstimulerend en verzachtend.
  • Ook knoflook geeft het immuunsysteem een oppepper. De bioactieve inhoudsstoffen zijn ontstekingswerend.
  • Honing en propolis zijn zeer waardevolle bondgenoten voor je immuniteit. Het gaat dan wel om natuurlijke, rauwe en koudgeslingerde honing.

Tip 3 om je immuniteit te versterken: kom in beweging! 

Je immuniteit versterken vergt naast gezonde voeding en/of voedingssupplementen ook voldoende beweging. Liefst in een gezonde buitenomgeving en met matige intensiteit. Dan werkt beweging immers stimulerend voor je immuunsysteem. Voor intensieve sportbeoefening of overtraining is het opletten geblazen. Want dat kan je weerstand verlagen of een 'open window' veroorzaken en zo een averechts effect creëren. Een risico waarvoor topsporters en competitiespelers zeker vatbaar zijn.

Samenvattende checklist voor een sterke immuniteit:

  • Kies voor gezonde, gevarieerde en natuurlijke voeding.
  • Laat je bloedwaarden en vitaminegehaltes regelmatig (zeker jaarlijks) controleren.
  • Haal tijdig de juiste voedingssupplementen in huis om je lichaam in topvorm te houden.
  • Beweeg regelmatig, maar vermijd overtraining. 

Wil je je immuniteit versterken? En wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven? Top!

Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste! In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.

Ontdek het online Taste-traject

Lees ook mijn andere blogs over je immuniteit versterken:

En mijn boek Het immuniteitsplan is natuurlijk ook meer dan de moeite waard om te ontdekken!