> blog

Mijn 10 tips voor gezonde darmen

  • Heb je vaak last van een opgeblazen buik, constipatie of krampen?
  • Voel je regelmatig een energiedip?
  • Kreeg je de diagnose prikkelbaredarmsyndroom van je arts … en that's it?
  • Kamp je met fibromyalgie, depressie of chronische vermoeidheid? (Ja, er kan een link zijn met je darmen!)
  • Heb je een of meerdere voedselsallergieën of -intoleranties?

Gezonde darmen en een evenwichtig microbioom vormen de basis van je lichamelijke en mentale welzijn. Heel wat factoren hebben een invloed op de gezondheid van je darmen: voeding, beweging, stress … zelfs slaap. Ik geef je graag 10 concrete tips voor gezonde darmen waarmee ik al heel wat patiënten in mijn praktijk kon verder helpen.


Tip 1: Verminder stress

Stress heeft een enorme impact op je spijsvertering. Dat heb je wellicht al gemerkt voor een examen of speech. Heel wat mensen brengen dan extra tijd door op het toilet. Dat soort eenmalige stress is geen probleem. Maar chronische stress, waarbij je voortdurend gespannen bent, doet je darmen geen goed. Een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning is dan ook heel belangrijk voor gezonde darmen, zeker als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom.

Tip 2: Beweeg voldoende

Bewegen is belangrijk voor je algemene lichamelijke en mentale welzijn. Dat wist je ongetwijfeld al. Maar wist je ook dat darmklachten kunnen verminderen door voldoende beweging? Je darmen zijn het grootste deel van de dag actief. Ze moeten hun duwbewegingen vlot kunnen uitvoeren én voldoende doorbloed zijn. Door genoeg beweging in je dag te integreren, werkt je spijsvertering beter en neem je meer voedingsstoffen op. Een wandeling in plaats van een siësta na je lunch is dan ook een uitstekend idee voor gezonde darmen.

Tip 3: Laat je osteopathisch behandelen

Met een doelgerichte behandeling kan een osteopaat de doorbloeding en bezenuwing van je darmen verbeteren. Als je darmen goed doorbloed zijn, werken ze beter en bieden ze meer weerstand tegen eventuele slechte bacteriën. 

Heel wat lichamelijke klachten vinden trouwens hun oorsprong in een verstoorde darmwerking. Daar lees je meer over in mijn artikel over het type (sport)klachten dat ik als osteopaat zoal behandel.

Tip 4: Neem alleen antibiotica als het echt nodig is

Sommige medicatie kan een nefaste invloed hebben op je darmflora of microbioom. Antibiotica zijn daar eentje van. Antibiotica doden niet alleen de slechte bacteriën in je darmen, maar ook de goede. Neem die medicijnen dus alleen als ze echt noodzakelijk zijn, zoals bij een bacteriële infectie. Zeker niet bij een virale aandoening, want dan hebben ze totaal geen nut en doen ze meer kwaad dan goed.

Tip 5: Eet vezels

Vezels haal je vooral uit plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Je spijsverteringsstelsel verteert ze niet of maar deels. Vezels leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van je microbioom, want ze stimuleren de werking van je darmen, bevorderen een goede beweeglijkheid en beschermen je darmstelsel. Bovendien stimuleren ze de groei van goede darmbacteriën in je dikke darm. Kortom, vezels zijn onontbeerlijk voor gezonde darmen. Let wel: mensen met het prikkelbaredarmsyndroom zijn soms gebaat met een minder vezelrijk dieet.

Tip 6: Zet veel gezonde vetten op het menu

Je lichaam heeft behoefte aan verzadigde én onverzadigde vetten. Verzadigde gezonde vetten, bijvoorbeeld uit vlees, zijn goed voor je darmslijmvlies en beschermen je darmen. Eet ze wel met mate. Onverzadigde gezonde vetten, zoals in vette vis, olijven, noten en avocado’s, zijn dan weer top voor je immuunsysteem en stimuleren de aanmaak van nieuwe cellen.

Tip 7: Ga voor probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën. Ze zitten vooral in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, zuurkool, kimchi en kombucha. Integreer ze zeker in je voedingspatroon om zo je microbioom gezond te houden. Is je darmflora helemaal uit balans of hou je niet van de smaak van gefermenteerde voeding? Dan kun je ook probioticasupplementen nemen. Er zijn heel veel soorten op de markt. Laat je dus goed adviseren, bijvoorbeeld door een orthomoleculaire therapeut zoals ikzelf.

Tip 8: Vermijd snelle koolhydraten

Het hedendaagse westerse voedingspatroon bevat veel meer koolhydraten dan het gezonde voedingspatroon van onze voorouders. Vooral snelle koolhydraten – die je volop vindt in koekjes, taart, snoep en andere bewerkte voeding – zijn slecht voor je darmen. Mijn advies? Vergroot het aandeel gezonde vetten en eiwitten in je maaltijden, en verlaag de hoeveelheid koolhydraten. Zo ben je al een stap dichter bij gezonde darmen.

Tip 9: Ontdek welke voeding je darmen niet goed verdraagt

Het aantal mensen met voedselallergieën en -intoleranties neemt toe. Een intolerantie kan tijdelijk zijn. Als je darmen al een tijdje overprikkeld zijn, kunnen ze slecht reageren op bijvoorbeeld granen of lactose. Schuif die voedingsmiddelen dan een tijdje aan de kant en gun je darmen rust. Soms houdt het probleem aan en is een definitieve aanpassing van je voedingspatroon noodzakelijk. Kies dan zeker voor gezonde alternatieven voor de producten die je niet meer mag eten.

Tip 10: Slaap voldoende

’s Nachts komt je lichaam tot rust en recupereert het. Je immuunssysteem doet zijn werk. En ook je darmen krijgen dan de nodige rust. Als je ze die rust gunt uiteraard. In de uren voor je naar bed gaat, eet je het best niet meer. Ik ben een grote voorstander van periodiek vasten. Het werkt trouwens in twee richtingen: van periodiek vasten en gezond eten, slaap je beter. En als je beter slaapt, eet je over het algemeen sowieso gezonder, omdat je meer weerstand kunt bieden aan ongezonde tussendoortjes en geen behoefte hebt aan kortstondige energieboosts.


Wil jij gezondere darmen?

Bij Goesting in Gezondheid wil ik jou helpen om met een combinatie van de juiste voeding, voldoende beweging, eventueel aangevuld met osteopathie, je darmen in topconditie te brengen én te houden. Met een vitaal gevoel en meer energie als resultaat! De kennis over hoe je je darmen gezond krijgt, deel ik in mijn boeken, e-books en via consultaties in mijn praktijk.