Wat kan ik als osteopaat betekenen voor baby's?
Al vroeg in mijn loopbaan als osteopaat koos ik voor een specialisatie in de behandeling van kinderen en baby’s. De extra uitdaging bij baby’s? Zij kunnen niet uitleggen wat er aan de hand is of waar ze pijn of ongemak ervaren. Ik luister uiteraard naar wat hun mama of papa mij vertelt, maar boven alles luister ik naar hun lichaamstaal. En ja, dat vind ik als osteopaat eigenlijk nog de boeiendste taal van allemaal. ;-)
Met welke klachten komen baby’s in mijn osteopathiepraktijk terecht?
Het meest voorkomende probleem waarvoor ouders van baby’tjes bij mij aankloppen is reflux. Daar ga ik in dit artikel dan ook graag dieper op in.
Andere klachten bij baby’s die ik vaak behandel in mijn praktijk in Lokeren zijn:
- slaapproblemen
- verteringsproblemen
- mobiliteitsproblemen
- heel vaak ziek zijn (door een verminderde werking van het immuunsysteem)
Als osteopaat ga ik altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het probleem, want ik wil de bron aanpakken, niet alleen de symptomen.
Zachte, manuele technieken zijn altijd een belangrijk onderdeel van mijn osteopathische behandelingen, ook bij baby’s. Ik zorg ervoor dat ze zich comfortabel voelen. Vaak worden baby’tjes heel rustig op mijn behandeltafel, en vallen ze zelfs in slaap. Tot grote verbazing van de ouders, die niet zelden met een heel geagiteerde baby in mijn praktijk zijn binnengestapt.
Osteopathie bij een baby met reflux
Zoals ik al stelde, is reflux verreweg het meest voorkomende probleem dat ik bij baby’s osteopathisch behandel. Bij reflux vloeit de maaginhoud terug naar de slokdarm.
Bij sommige baby’s is de spier die de maag afsluit nog niet genoeg ontwikkelt, waardoor ze niet volledig sluit. Maar er zijn nog tal van andere oorzaken van reflux bij baby’s, zoals:
- een intolerantie voor bepaalde voeding
- te veel of te snel drinken
- een afwijking in de anatomie van de slokdarm of maag
- een te lage spierspanning
Naarmate een baby groeit en zich ontwikkelt, gaat reflux meestal vanzelf over. Maar natuurlijk wil je als mama of papa het ongemak wegnemen dat reflux met zich meebrengt. Ik ga samen met jou op zoek naar een oplossing op maat van jouw baby. Enkele voorbeelden:
- advies over de houding van je baby (zoals ervoor zorgen dat het hoofdje van je baby hoger ligt dan de rest van zijn lichaam, en je baby lang genoeg rechtop houden na een voeding)
- advies over de voeding van je baby (zoals bepaalde voeding vermijden als je borstvoeding geeft, of andere types flessenvoeding uitproberen)
- een manuele behandeling van de buik, darmen en borstkas, waarbij ik de beweeglijkheid van de organen en weefsels verbeter, zodat de druk in de maag vermindert en de spijsvertering vlotter verloopt
- een manuele behandeling om de spanning in het lichaampje van je baby te verminderen, want die spanning draagt bij tot reflux en slaapproblemen
Meestal bestaat een behandeling uit een combinatie van deze mogelijkheden, altijd op maat van de problematiek van jouw baby.
Osteopathie bij een baby met slaapproblemen
Een baby’tje dat niet goed en/of niet voldoende slaapt, zit meestal niet goed in zijn vel. En de ouders daardoor ook niet. Slaap is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn, zowel voor kinderen als volwassenen. Daarom is het belangrijk voor mij om eerst en vooral de reden van de slaapproblematiek te achterhalen. Dat kan gaan van reflux of krampjes tot overprikkeling of een gebrek aan slaapritme. Of een combinatie van verschillende factoren. De oorzaak bepaalt natuurlijk mee hoe de behandeling eruitziet.
De kern van een osteopathische behandeling bij baby’s is de verbetering van de mobiliteit van de organen en weefsels en de bevordering van de doorbloeding. Osteopathie neemt daardoor vaak ook veel stress of spanning weg uit het lichaam, want ik werk op de balans tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.
Vaak slaapt een baby de dagen na een osteopathische behandeling al beter. Of het effect aanhoudt, hangt af van de oorzaken van de slaapproblemen. Soms zijn vervolgbehandelingen nodig.
Osteopathie bij een baby met verteringsproblemen
Naast reflux zijn koliek, diarree en obstipatie veel voorkomende problemen waarvoor ouders bij mij langskomen met hun baby. Bij al deze problemen zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Almaar vaker blijken dat voedselintoleranties te zijn.
- Krijgt een baby borstvoeding? Dan ligt de oorzaak vaak bij voedingsmiddelen die de mama eet en die via de moedermelk ongemak bezorgen aan de baby. Een aanpassing in het voedingspatroon van de mama is dan meestal een oplossing.
- Krijgt een baby flesvoeding? Dan kan er sprake zijn van een intolerantie voor koemelk. Door een ander type melkpoeder – bijvoorbeeld op basis van rijst – uit te proberen, kan het verteringsprobleem verholpen worden.
- Krijg een baby al fruitpap, groentepap of andere voeding? Dan zijn er natuurlijk veel meer mogelijke boosdoeners. Veel voorkomende allergenen zijn gluten, lactose, eieren en bepaalde soorten fruit.
Als voedingsdeskundige en orthomoleculaire kPNI-therapeut heb ik veel ervaring met voedselintoleranties en voedselallergieën.
Osteopathie bij een baby met mobiliteitsproblemen
Veel baby’tjes hebben een voorkeurshouding die hun bewegingsvrijheid belemmert. Via zachte, manuele technieken verbeter ik de mobiliteit van de wervelkolom en andere gewrichten.
Een aandoening die ik vrij vaak zie in mijn praktijk is HCFS, wat staat voor Hoog Cervicale Functie Stoornissen. Hierbij is er een afwijking of probleem in de bovenste nekwervels. HCFS ontstaat meestal door een probleem bij de geboorte – zoals een nekje dat te fel uitgerekt of gedraaid wordt – of door de positie van de baby in de baarmoeder.
De gevolgen kunnen gaan van een voorkeurshouding en asymmetrische bewegingen tot een verstoorde slikreflex en vertraging in de motorische ontwikkeling. Slaapproblemen en overmatig huilen komen ook vaak voor.
De stoornis werd vroeger het KISS-syndroom genoemd. Het is belangrijk om dit te laten behandelen voor de leeftijd van twee jaar, want daarna kunnen de effecten op de ontwikkeling nog verergeren. Denk dan bijvoorbeeld aan leer- en gedragsproblemen, en een verstoorde grove en fijne motoriek. Hierover lees je meer in mijn artikel over osteopathie bij kinderen.
Osteopathie bij een baby die vaak ziek is
Het immuunsysteem van een baby’tje is zwakker dan dat van een kind of volwassene. Het moet nog leren om ziekteverwekkers te herkennen en te bestrijden. Telkens wanneer een baby’tje voor de eerste keer met een virus of bacterie in contact komt, moet zijn lichaampje adequaat leren reageren.
Ons lichaam beschikt over tal van natuurlijke genezingsprocessen en kan gelukkig heel wat problemen dus zelf oplossen. Osteopathie kan die genezingsprocessen stimuleren en ondersteunen. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor het immuunsysteem dat alle lichaamsvloeistoffen, zoals bloed en lymfe, goed kunnen circuleren, en dat zuurstof vlot getransporteerd wordt. Met specifieke manuele technieken kan ik de doorstroming bevorderen.
Daarnaast pas ik technieken toe om meer balans te brengen in de werking van het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Daardoor kan de baby beter ontspannen. En als het zenuwstelsel beter functioneert, kan het immuunsysteem ook effectiever reageren op ziekteverwekkers.
Als orthomoleculaire kPNI-therapeut en voedingsdeskundige zal ik ook altijd de levensstijl van de baby betrekken in mijn behandeling en advies. Gewoonten op het vlak van voeding, slaap en ontspanning kunnen een grote rol spelen in het welzijn en de gezondheid van een baby.
Merk je bij je baby bepaalde symptomen of klachten op die niet in dit lijstje staan?
Neem dan gerust contact op om te ontdekken of ik als osteopaat toch iets voor je kindje kan betekenen. Ik help je graag verder in mijn praktijk in Lokeren, of verwijs je door als dat nodig blijkt.
Wil je meer info over osteopathie voor kinderen?
Lees dan zeker dit artikel.
* Met dank aan de lieve baby'tjes die poseerden voor een foto in mijn praktijk. ;-)
Wil je graag langskomen voor een osteopathische behandeling voor je baby? Maak dan gerust een afspraak. Alle afspraken vinden plaats in mijn praktijk in Lokeren.
“Lynn is zeer empathisch en heeft een praktische en pragmatische aanpak. Ze weet heel goed wat werkt en wat niet. Haar aanpak was een echte verademing!”
Carolien, Waasmunster Goede afspraken zorgen voor een goed resultaat“Lynn is goed in wat ze doet. Ze is heel rustig, maar tegelijk kordaat. Je moet je aan de gemaakte afspraken houden. Maar als je toch bent bijgekomen, zal ze altijd luisteren naar je redenen, en je nog meer tips en advies geven om je doelen te bereiken.”
Marie-Claire, Lokeren Gezonde voeding en levensstijl in haalbare stappen"Het voedingsadvies van Lynn gaat veel verder dan je vertellen wat je het best wel en niet eet. Lynn leert je op een andere manier met voeding omgaan en integreert gezonde voeding in je levensstijl.”
Naninja en Cornelis, Dendermonde