> blog

Auto-immuunziekten, een veelzijdige behandeling op maat is noodzakelijk


Als er één type aandoening is die ik in mijn loopbaan als osteopaat en orthomoleculair therapeut enorm heb zien toenemen, dan is dat toch wel de categorie van de auto-immuunziekten. De symptomen van die ziekten zijn heel uiteenlopend, afhankelijk van de specifieke aandoening, maar ze kunnen een zware impact hebben op je levenskwaliteit. Ik leg je graag uit hoe mijn hulp – samen met die van je arts uiteraard – een meerwaarde kan zijn om de symptomen van je auto-immuunziekte te verminderen.


Wat zijn auto-immuunziekten?

In een van mijn vorige artikels lees je er meer over … maar ik vat het graag even beknopt samen. Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij je immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen en weefsels aanvalt alsof ze vreemde stoffen zijn. In een gezond lichaam beschermt je immuunsysteem je tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Maar bij een auto-immuunziekte identificeert je immuunsysteem gezonde cellen en weefsels als lichaamsvreemd. En dus valt het aan. Dat leidt tot ontstekingen, schade en uiteindelijk tot disfunctie van het weefsel of orgaan.

Lees meer over de werking van het immuunsysteem


Wat zijn de meest voorkomende auto-immuunziekten?

We onderscheiden meer dan tachtig verschillende auto-immuunziekten. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Reumatoïde artritis: een aandoening waarbij je immuunsysteem je gewrichten aanvalt, wat leidt tot pijn, zwelling en stijfheid
  • Ziekte van Hashimoto: een auto-immuunziekte waarbij je immuunsysteem je schildklier aanvalt, wat leidt tot hypothyreoïdie
  • Psoriasis: een auto-immuunziekte die je huid aantast, waardoor er rode, schilferige plekken ontstaan
  • Type 1 diabetes: een aandoening waarbij je immuunsysteem de cellen in je alvleesklier aanvalt die insuline produceren, wat leidt tot een tekort aan insuline en hoge bloedsuikerspiegels
  • Systemische lupus erythematosus (SLE): een auto-immuunziekte die elk deel van je lichaam kan aantasten, waaronder je huid, gewrichten, nieren, hart en longen
  • Multiple sclerose (MS): een ziekte waarbij je immuunsysteem de beschermende laag rond de zenuwvezels in je hersenen en ruggenmerg aantast, waardoor je problemen ondervindt met beweging, coördinatie en gevoeligheid
  • Coeliakie: een aandoening waarbij je immuunsysteem je darmwand aanvalt wanneer je gluten eet, wat leidt tot problemen met je spijsvertering en de absorptie van voedingsstoffen

Auto-immuunziekten kunnen met andere woorden een impact hebben op verschillende delen van je lichaam, waaronder je gewrichten, spieren, organen en klieren. In de afbeelding hiernaast zie je nog meer voorbeelden.


Hoe ontstaan auto-immuunziekten?

De kennis over het ontstaan van auto-immuunaandoeningen groeit, maar nog niet alle mogelijke oorzaken zijn bekend. De consensus is dat het gaat om een combinatie en complexe interactie van genetische aanleg en omgevingsfactoren.

Verschillende auto-immuunaandoeningen hebben verschillende genetische patronen. Daaruit kunnen we afleiden dat er niet één enkel gen verantwoordelijk is. Mogelijk heb je een genetische aanleg die je vatbaarder maakt.

Als het over omgevingsfactoren gaat kun je denken aan onder meer infecties, hormonale wijzigingen, roken, ongezonde voeding, stress en de blootstelling aan bepaalde chemicaliën. Dit zijn allemaal factoren die je immuunsysteem kunnen verstoren, waardoor het zich gaat verdedigen wanneer dat eigenlijk niet nodig is. Bij sommige auto-immuunziekten wordt vermoed dat er een trigger kan zijn die de ziekte doet ontstaan of kan verergeren, zoals een infectie, zware stress of hormonale schommelingen.


Hoe worden auto-immuunziekten behandeld?

De behandeling van auto-immuunziekten varieert. Het is sterk afhankelijk van de specifieke aandoening en de symptomen. Vaak schrijft je arts medicijnen voor om je immuunsysteem te onderdrukken en ontstekingen te verminderen. Veelgebruikte types van medicijnen zijn dan ook immunosuppressiva en corticosteroïden, maar daar komen ook almaar meer biologische medicijnen bij. Bij zware beschadiging kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn.

In heel wat gevallen verwijst je arts je ook door naar een kinesist of osteopaat, vooral als je last hebt van gewrichtspijn of stijfheid. Ik zie in mijn praktijk bijvoorbeeld heel wat patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.

Om auto-immuunziekten te voorkomen of om symptomen te verminderen is ook begeleiding van een gezondheidscoach, orthomoleculair therapeut of osteopaat aangewezen. Je krijgt dan hulp met een gezonde levensstijl. Daarin is onder meer aandacht voor:

  • Genoeg beweging
  • Voldoende kwaliteitsvolle slaap
  • Weinig stress en voldoende ontspanning
  • Aangepaste, gezonde voeding

Wat kan ik als osteopaat, voedingsdeskundige en orthomoleculaire therapeut betekenen voor mensen met een auto-immuunziekte?

Door mijn bewuste keuze om me te blijven specialiseren en naast osteopathie me ook bij te scholen op het vlak van voedingsleer en kPNI (klinische psycho-neuro-immunologie), kan ik jou op verschillende niveaus helpen als je een auto-immuunziekte hebt:

 

Osteopathie bij auto-immuunziekten

Als osteopaat kan ik een waardevolle aanvulling bieden op de behandeling van je arts. Aan de ene kant kan ik de ernst van je symptomen verminderen. Door je bloedcirculatie en de mobiliteit van je gewrichten en spieren te verbeteren, heb je minder pijn en ervaar je minder stijfheid.

Aan de andere kant kan ik het zelfherstellende vermogen van je lichaam ondersteunen. Ik kan via zachte, manuele behandelingen meer balans brengen tussen je sympathische en parasympatische zenuwstelsel, waardoor je lichaam zich gemakkelijker kan ontspannen en je bijvoorbeeld ook beter slaapt. Voldoende kwaliteitsvolle slaap is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.

Lees meer over osteopathie


Voedingsadvies bij auto-immuunziekten

Niet zelden liggen ongezonde voeding en/of voedselintoleranties (mee) aan de basis van een auto-immuunziekte. Als je bepaalde voeding niet goed kunt verdragen – bijvoorbeeld omdat je leaky gut hebt – zijn je spijsvertering en microbioom vaak verstoord. Je krijgt dan chronische ontstekingen, die we ook wel laaggradige ontstekingen noemen.

Als voedingsdeskundige werk ik altijd voedingspatronen op maat uit. Mogelijk heb je een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen die essentieel zijn in de werking van je immuunsysteem. Of eet je bepaalde voeding te veel of net te weinig. Sommige voeding bevordert ontstekingen, terwijl andere voeding net ontstekingsremmend werkt.

Wist je trouwens dat almaar meer onderzoek wijst op de rol van darmgezondheid bij auto-immuunziekten? Sinds ik mijn boek over gezonde darmen schreef in 2018, is de aandacht voor dat onderwerp alleen maar gegroeid. Het staat vast dat een onevenwichtig microbioom kan leiden tot ontstekingen en auto-immuunziekten. Net daarom is een gezond voedingspatroon ontzettend belangrijk. Denk aan voldoende vezels, groenten, fruit, gezonde vetten en probiotische voeding.

Ontdek mijn voedingsadvies


Levensstijladvies bij auto-immuunziekten

Naast bepaalde voeding kan ook stress een trigger zijn voor het ontstaan van een auto-immuunziekte. Of als je de ziekte al hebt, kan stress de symptomen verergeren.

Sowieso klopt het cliché: voorkomen is beter dan genezen. Een gezonde levensstijl – op elk van mijn vijf REMEET-pijlers – is je beste investering in een toekomst vol energie en vitaliteit.

Ontdek mijn levensstijladvies

 

Een patiënt aan het woord:

“Toen ik de diagnose van de ziekte van Bechterew kreeg en bepaalde zaken niet meer mocht eten, paste Lynn mijn eetschema moeiteloos aan en adviseerde ze suppletie om mijn klachten te verminderen.

Ook Lynns expertise als osteopaat was een geschenk uit de hemel. Waar ik vroeger vijf keer thuis zat op drie jaar tijd en bijna wekelijks valium moest nemen, is het nu al anderhalf jaar geleden met nog maar zelden een lichte pijnstiller. Een unicum!”

Lees de volledige getuigenis van Gwenndolyn



Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK