> blog

Waarom ben ik altijd moe?

 

‘Ik ben altijd zo moe.’ Het is een klacht die ik dagelijks te horen krijg in mijn praktijk. De zoektocht naar de oorzaak is soms héél kort … maar soms is die klacht ook het begin van een lange weg. Hoe dan ook is mijn startpunt een checklist die inzoomt op de verschillende lichamelijke en mentale oorzaken van vermoeidheid.

Ben je ook altijd moe en wil je achterhalen hoe dat komt? Dan vind je vast en zeker inspiratie in deze lijst met tien mogelijke oorzaken van vermoeidheid.


Uiteraard kan een eenvoudige checklist geen persoonlijk, medisch advies vervangen. Blijft je vermoeidheid aanhouden of vermoed je dat er meer aan de hand is? Maak dan zeker een afspraak bij je huisarts of boek een afspraak met mij voor een consulatie. Dan bekijken we samen wat de beste next steps zijn.


1. Slaapproblemen

De meest voor de hand liggende oorzaak van vermoeidheid is natuurlijk onvoldoende slaap of een slechte slaapkwaliteit. Maar je voelt me al komen natuurlijk … hoe kómt het dat je onvoldoende of slecht slaapt? De redenen kunnen heel uiteenlopend zijn:

  • een lichamelijke oorzaak, zoals slaapapneu of pijn
  • een mentale oorzaak, zoals stress, piekeren of depressie
  • een externe oorzaak, zoals een slechte matras, te weinig plaats in bed, te veel licht of omgevingsgeluid, of een snurkende bedpartner

2. Stress

Een chronisch verhoogd stressniveau put je uit, zowel geestelijk als lichamelijk. Een slechte work-life balance, een hoge werkdruk, relatieproblemen, financiële zorgen … De lijst van mogelijke stressoren is eindeloos. En wat jou uit je slaap houdt of moe maakt, is heel persoonlijk. Breng daarom zeker eens in kaart wat jouw stressoren of energievreters zijn.

In mijn online traject REMEET your Mindset help ik je om meer balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.


3. Te weinig beweging

Wie te veel tijd zittend doorbrengt en zijn hartslag nooit eens de hoogte in laat gaan, kan slaapproblemen ontwikkelen. Overdag voldoende bewegen helpt je om ’s nachts beter te slapen. Ga het liefst voor beweging in de natuur. Intensief sporten is niet nodig. Dat is zelfs een afrader vlak voor bedtijd.

In mijn online traject REMEET your Exercise ontdek je het grote voordeel van een hele dag door bewegen.

Of doe je voordeel met mijn handige beweegtips.


4. Te weinig zonlicht / te veel kunstlicht

Je lichaam heeft een circadiaans ritme, een natuurlijke cyclus van slapen en wakker zijn. Het licht speelt daarin een cruciale rol. Gun jezelf zo snel mogelijk na het opstaan natuurlijk licht. Ga naar buiten voor een korte wandeling en drink je kop koffie in de ochtendzon op het terras. In de winter is dat niet evident. Kies dan ’s morgens voor een fel licht binnen en ga in de voormiddag zeker even een halfuurtje naar buiten. ’s Avonds is het dan weer belangrijk om je lichaam in slaapmodus te brengen met zachter, meer sfeervol licht.


5. Medische aandoeningen

Er zijn heel wat aandoeningen waarbij vermoeidheid een symptoom is. Net daarom is het belangrijk om een arts te consulteren bij aanhoudende vermoeidheid. Een aantal veel voorkomende mogelijkheden:

  • bloedarmoede (anemie)
  • schildklierproblemen (zeker hypothyreoïdie, maar ook hyperthyreoïdie)
  • fibromyalgie
  • (ongecontroleerde) diabetes
  • auto-immuunziekten
  • hart- en vaatziekten
  • infecties
  • depressie

Ook goed om te weten: heel wat medicijnen hebben vermoeidheid als bijwerking. Denk bijvoorbeeld aan antihistaminica, antidepressiva, benzodiazepines en bloeddrukverlagers.


6. Gebrek aan slaapritme

Een gezonde slaaproutine is erg belangrijk om vermoeidheid te voorkomen. Concreet:

  • Doe geen dutjes na 15 uur en vermijd dutjes die langer dan een kwartier duren.
  • Ga elke dag ongeveer rond hetzelfde uur slapen en sta rond hetzelfde uur op.
  • Creëer een routine voor je naar bed gaat. Bijvoorbeeld een rustgevend badkamerritueel, een kopje thee, nog wat lezen in bed … Zo weet je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.

In mijn online traject REMEET your Rhythm help ik je een gezond slaappatroon ontwikkelen.


7. Vitamine- en/of mineralentekort

Een bloedonderzoek is een van de eerste stappen bij aanhoudende klachten van vermoeidheid. Een gebrek aan deze vitaminen en mineralen kan ervoor zorgen dat je je altijd moe voelt.

  • Vitamine D. Een tekort aan deze vitamine komt veel voor, omdat je vitamine D vooral aanmaakt met de hulp van de zon.
  • Vitamine B12. Een veelvoorkomend tekort bij vegetariërs en zeker bij veganisten, omdat deze vitamine vooral zit in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
  • Ijzer. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede en dat maakt je erg moe.
  • Magnesium. Wie een magnesiumtekort heeft, ervaart niet alleen vermoeidheid maar vaak ook spierkrampen.
  • Foliumzuur.
  • Vitamine C.
  • Vitamine A.
  • Vitamine E.

Supplementen en een aangepast eetpatroon zijn meestal voldoende als behandeling. Maar soms kan er uiteraard een fysieke oorzaak zijn waarom je bepaalde vitaminen of mineralen niet opneemt. Het is belangrijk om dat grondig uit te zoeken. Een bloedonderzoek juist interpreteren en een behandeling op maat voorstellen zijn dan ook een must.

Sowieso een tip: eet gezond en gevarieerd. Wie veel groenten, fruit, noten en zaden op het menu zet, loopt minder risico op een tekort. Ben je vegetariër of veganist? Informeer je dan goed over welke voedingsmiddelen goede vervangers zijn van vlees en/of andere dierlijke producten.


8. Te laat of te zwaar eten

Idealiter eet je twee uur voor je naar bed gaat, helemaal niets meer. Zo moet je spijsverteringsstelsel geen zware arbeid meer leveren, terwijl je in bed ligt. Je vermijdt zo ook kwaaltjes zoals maagzuur. Periodiek vasten is een levensstijl waar ik heel sterk achter sta. Je eet dan al je maaltijden in een periode van 8 uur en gunt je vertering daarna 16 uur rust. Maar … minder streng is ook al prima. Ga voor een periode van minstens 12 uur niet eten. Bijvoorbeeld van 19 uur (na het avondeten) tot 7 uur (je ontbijt).

Lees meer over de voordelen van intermittent fasting.


9. Alcohol drinken voor het slapengaan

Eet je over het algemeen gezond en gevarieerd? Dan is een glaasje wijn af en toe geen probleem. Maar trap niet in de val van een glas drinken om meer ontspannen en dus gemakkelijker in slaap te vallen. Akkoord, je valt misschien sneller in slaap. Maar je slaapkwaliteit is minder goed en je hebt een grotere kans om ’s nachts wakker te worden. 


10. Toenemende leeftijd

Naarmate je ouder wordt, verandert je slaappatroon. Oudere volwassenen hebben over het algemeen minder slaap nodig dan jongere volwassenen.

Bij vrouwen is de menopauze vaak een oorzaak van een slechtere nachtrust en meer vermoeidheid. Het hormoon oestrogeen – dat de slaap helpt te reguleren – neemt af tijdens de menopauze. Ook symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en rustelozebenensyndroom kunnen je tijdens de menopauze uit je slaap houden.

Lees meer over de (peri)menopauze.


Als osteopaat, voedingsdeskundige en orthomoleculaire therapeut kan ik jou helpen om de oorzaak van je vermoeidheid te achterhalen.

Ben je altijd moe?