Waarom ik en mijn immuunsysteem nooit meer een winterdip krijgen
Ik ben een zomermens, dat geef ik toe. Elk jaar wanneer de dager korter worden en de temperaturen naar beneden duiken, dagdroom ik van een winterslaap. Enkele dagen weegt de herfst op mijn gemoed … maar dan herpak ik me. Laat de uitdaging maar komen! Want een uitdaging is het, zowel voor mijn gemoedstoestand en energieniveau als mijn immuunsysteem.
Mijn recept voor een energiek, gezond en goedgezind najaar?
Dat deel ik graag met jou. Geperfectioneerd door de jaren heen en ondertussen – voor mijzelf in elk geval – een garantie op succes. Want ik heb amper nog last van een winterdip en de typische kwaaltjes van het najaar.
Ik verzamelde tien tips om je immuunsysteem te verbeteren zo te kiezen voor een najaar vol energie. En nee, het zijn geen revolutionaire tips ... maar we moeten ze vaak enkele keren horen om er écht werk van te maken. En laat dat nu net mijn missie zijn: jou helpen bij die verandering door mijn ervaring te delen. Want het moeilijkste dat er is, is onze gewoontes doorbreken.
Voel jij nu al een winterdipje aankomen?
Wapen je dan met mijn 10 tips en start vandaag!
Tip 1: Ga naar buiten!
Blijven bewegen in de natuur doet wonderen, ook al is dat mistige of regenachtige landschap dat je door het raam vanuit je warme woonkamer ziet, niet meteen aanlokkelijk.
Minstens een halfuur bewegen in de frisse buitenlucht is verkwikkend voor je stemming en je energiepeil. En zelfs als er maar een waterzonnetje te zien is, doe je wat vitamine D op. Vaak is die vitamine D wel niet voldoende om je immuunsysteem in topvorm te houden, dus raad ik een supplement vitamine D aan.
Tip 2: Kom elk uur even in beweging
Van stilzitten krijg ik stramme spieren … en kou. In plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten, laat ik mijn hart elk uur wat sneller pompen. Wie mijn boek Het immuniteitsplan heeft gelezen, kent ze wel: mijn korte office work-outs.
Om het uur wat jumping jacks, step-ups, desk push-ups of wall sits, en je lijf kan er weer even tegen. Een energieboost en voldoening verzekerd, mede dankzij de endorfines die vrijkomen.
Voor je immuniteit is regelmatige beweging bovendien een must. In mijn online traject Let's REMEET your Exercise help ik je hiermee op weg.
Tip 3: Slaap!
Nee, geen winterslaap … maar toch. Vanaf het najaar hecht ik nog meer aan mijn avondlijke slaapritueel: een warme kop kruidenthee (kamille, lavendel, salie, citroenmelisse of valeriaan zijn ideaal voor ‘s avonds), een boek lezen onder een dekentje in de sofa en wat extra beschermende crèmes smeren in de badkamer.
Zo’n ritueel – dat heel persoonlijk is – schept herkenbaarheid en brengt je lichaam in slaapmodus. Doordat je melatonineproductie op tijd begint, val je gemakkelijker in slaap. En wist je dat je immuunsysteem pas tijdens je slaap optimaal zijn werk kan doen?
Als je slaapproblemen hebt, is je ochtendritueel trouwens even belangrijk als je avondritueel. Door jezelf ’s morgens meteen bloot te stellen aan fel licht of daglicht, optimaliseer je je bioritme. Kortom, nog een reden om een ochtendwandeling te plannen. Samen met dr. Jutta Borms ontwikkelde ik een online training Let's REMEET your Rhythm, waarin je jouw bioritme en slaapgewoonten kunt aanpakken.
Tip 4: Eet lekkere najaarskost met seizoensgroenten
In het begin van de herfst durf ik mijn zomerse slaatjes nog al eens te missen, maar al snel maak ik de switch naar lekkere, gezonde soepen en stoofpotjes met de groenten van het seizoen.
Mijn favorieten? Pompoen, boerenkool, spruitjes, pastinaak, bloemkool en prei. Stuk voor stuk smaakvolle toppertjes die je immuunsysteem verbeteren.
Inspiratie nodig?
- Een ontbijt met boerenkool, heerlijk!
- Zachte pompoensoep, extra ontstekingswerend
Tip 5: Plan familytime
Tijd doorbrengen met familie doet altijd deugd. En in het najaar vind ik het op de een of andere manier extra gezellig, wellicht door de combinatie met uitgebreide maaltijden. ;-)
Een ontbijt waarmee ik altijd scoor bij mijn zoon Matteo: havermoutpannenkoeken met appel.
En mijn man maak ik blij met gevulde kip met kruiden, een gerecht met kerstallures.
Een mooi gedekte tafel met wat kaarsen … en je herfstblues is meteen verdwenen!
Tip 6: Counter stress
Na een relaxte zomer doet de najaarsdrukte altijd wat pijn. Op professioneel vlak draait alles weer op volle toeren. De hobby’s van de kinderen herbeginnen. Je sociale agenda geraakt in geen tijd gevuld. Vooraf voldoende tijd voor ontspanning inplannen en chronische stress vermijden, is een must om het niet alleen vol te houden, maar er ook nog wat plezier aan te beleven. Je leert er meer over in het online traject Let's REMEET your Mindset, aangevuld met de expertise van psychiater dr. Dirk De Wachter, dr. Steven Laureys, dr. Lieven Annemans en Marilien Poelmans.
Ik doorstreep standaard enkele halve dagen voor mezelf in mijn agenda vanaf september. Dat is me-time, om eens naar de sauna te gaan, maar soms ook gewoon om rustig thuis te zijn wanneer buiten de wereld door raast. Samen met een dagelijkse wandeling is dat mijn manier om mijn batterijen op te laden.
Tip 7: Zondig een keertje
Eigenlijk hoor ik het woord ‘zondigen’ niet graag. Maar als voedingsdeskundige krijg ik het nu eenmaal regelmatig te horen. Gezond eten en zondigen, gaat dat samen? Tuurlijk! Meer nog, door het af en toe eens te doen, maak je van gezond eten geen straf, maar een bewuste levenswijze.
Wat ik het allerbelangrijkste vind (naast maat houden, uiteraard ;-))? Dat je er dan ook van geniet. Frietjes eten, een roomsoes verorberen of een popcorn soldaat maken en je de hele tijd schuldig voelen … dat is pas zonde!
Lees de blog: Gezond eten is ook 'zondigen', zonder schuldgevoel
Tip 8: Zoek de koude op
Ken je het principe van hormetische prikkels? Dat zijn korte, gecontroleerde stressprikkels met een positieve, stimulerende impact. In een hoge dosis zijn ze schadelijk, in een lage dosis leveren ze je een fysiek, mentaal en emotioneel voordeel op. Naast periodiek vasten ben ik een fan van koudeprikkels. Ja, zelfs in de winter (hoewel de drempel dan wat hoger is, ook voor mij ;-))!
Ik ga enkele keren per week voor een douche waarbij ik afwisselend warm en koud water neem. Of ik stap ’s morgens in een koud voetbad. Een echte energiebooster! Samen met dr. Servaas Bingé, Wim Hof Instructeur Jera Van de Velde en loopbaancoach Mira Huypens werkte ik het online traject Let's REMEET your Extra Energy voor je uit. Voor een energieboost op jouw maat.
Tip 9: Ziek? Rust!
Herfst en winter staan ook bekend om de grotere kans op virale infecties. Ook al slaap je voldoende, beweeg je genoeg en eet je gezond. Heb je een griep of verkoudheid te pakken? Gun je lichaam dan voldoende rust.
We hebben de neiging om zo lang mogelijk door te werken en te vechten tegen onze symptomen … maar daar maken we het vaak alleen maar erger mee. Zeker als je koorts hebt, is slapen ontzettend belangrijk. Door te rusten blijft er meer energie over voor je immuunsysteem om zijn ding te doen.
Tip 10: Maak een winterse bucketlist
Een dipje kan altijd opduiken natuurlijk. Je voelt je niet elke dag even top. En als je dan ook nog een triestig weertje moet trotseren, is de verleiding groot om weg te zakken in een neerslachtige bui. Voor dat soort momenten hou ik een aparte bucketlist bij. Een lijstje met leuke activiteiten voor de herfst en de winter, die me een instant goed gevoel bezorgen.
Ik deel mijn bucketlist met jou als inspiratiebron, maar maak vooral ook eentje voor jezelf!
- afspreken met vriendinnen voor een winterbarbecue
- een fotoalbum maken van de zomervakantie
- mijn huis extra gezellig maken met kaarsjes en sfeerlicht
- koekjes of cake bakken
- een warme chocolade(amandel)melk of kurkuma latte drinken na een fikse wandeling
- een romantische komedie kijken in het midden van de dag, in pyjama onder een fleecedekentje
- een lang bad nemen met eucalyptusolie
- een gezellig etentje voor vrienden of familie organiseren
- uitzoeken naar welke concertjes en festivals ik in 2023 zeker wil gaan
Alvast een eerste puntje voor jouw winterse bucketlist:
Het online Let’s REMEET-traject volgen en zo gezonde levensstijlgewoonten leren voor een optimaal werkend immuunsysteem en een goede gezondheid van zomer tot winter … of kiezen voor mijn persoonlijke, motiverende begeleiding tijdens een levensstijltraject
Hopelijk heb je er zin in gekregen om vol energie het najaar in te gaan en actief je immuunsysteem te verbeteren. Doe je dat liever niet alleen? Dan weet je mij te vinden.
Heel veel succes met mijn tips!
Benieuwd naar meer?
Ontdek dan zeker mijn aanbod en krijg héél veel Goesting in Gezondheid. Of je nu persoonlijke begeleiding wenst, online advies wilt krijgen of graag met je neus in de boeken duikt. Voor ieder wat wils!
Vrijuit praten, zonder schaamte: mijn pleidooi op Internationale Vrouwendag
8 maart. Al meer dan een eeuw lang Internationale Vrouwendag. En nog áltijd nodig. Op héél veel vlakken, van economisch tot maatschappelijk. Maar zelf wil ik de aandacht vestigen op het thema dat mij heel nauw aan het hart ligt: gezondheid en praten over gezondheid.
Waarom ben ik altijd moe?
Ben je ook altijd moe en wil je achterhalen hoe dat komt? Dan vind je vast en zeker inspiratie in deze lijst met tien mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
Ben ik in de (peri)menopauze?
De laatste maanden komen de menopauze en perimenopauze meer en meer in de aandacht. Een evolutie die ik toejuich! Want hoe meer vrouwen geïnformeerd zijn over de fase waar ze doorheen moeten, hoe beter.